Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny nämnd kan bildas för att få fler i egen försörjning

Socialbidragen har ökat med 60 procent på några år.
En ny kommunal organisation ska få fler i egen försörjning.
Det hoppas kommunledningen.

Annons

En utredning om fler Borlängebor i egen försörjning har genomförts. Den har resulterat i ett förslag om att omorganisera en del av verksamheten.

Socialnämnden upphör enligt förslaget i sin nuvarande form. I stället bildas en ny politisk nämnd med ansvar för individ- och familjeomsorg, arbetslöshetsfrågor, arbetsmarknad, integration och vuxenutbildning. En del ansvarsområden tas över från kommunstyrelsen samt barn- och bildningsnämnden.

Syftet är att få en bättre kommunal organisation med helhetsansvar och att förbättra möjligheterna att ge Borlängebor det stöd som behövs för att kunna försörja sig själv.

I utredningen pekas på att försörjningsstödet, socialbidraget, ökat med 60 procent från 2007 till 2010. Under 2011 nåddes dessutom den nya rekordnivån med 91,7 miljoner kronor i utbetalt stöd. 2012 väntas bli ett nytt rekordår.

– Det kan krävas organisatoriska förändringar inom kommunen för att vi ska bli effektivare, konstaterade socialnämndens ordförande Kenneth Persson, när utredningen påbörjades.

Om kommunfullmäktige vid sammanträdet i oktober går på utredningens förslag kan den nya nämnden börja verka från årsskiftet. Det praktiska genomförandet av den kommunala omorganisationen delas då in i tre etapper.