Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny nämnd kan bildas för att få fler i egen försörjning

Socialbidragen har ökat med 60 procent på några år.
En ny kommunal organisation ska få fler i egen försörjning.
Det hoppas kommunledningen.

En utredning om fler Borlängebor i egen försörjning har genomförts. Den har resulterat i ett förslag om att omorganisera en del av verksamheten.

Socialnämnden upphör enligt förslaget i sin nuvarande form. I stället bildas en ny politisk nämnd med ansvar för individ- och familjeomsorg, arbetslöshetsfrågor, arbetsmarknad, integration och vuxenutbildning. En del ansvarsområden tas över från kommunstyrelsen samt barn- och bildningsnämnden.

Syftet är att få en bättre kommunal organisation med helhetsansvar och att förbättra möjligheterna att ge Borlängebor det stöd som behövs för att kunna försörja sig själv.

I utredningen pekas på att försörjningsstödet, socialbidraget, ökat med 60 procent från 2007 till 2010. Under 2011 nåddes dessutom den nya rekordnivån med 91,7 miljoner kronor i utbetalt stöd. 2012 väntas bli ett nytt rekordår.

– Det kan krävas organisatoriska förändringar inom kommunen för att vi ska bli effektivare, konstaterade socialnämndens ordförande Kenneth Persson, när utredningen påbörjades.

Om kommunfullmäktige vid sammanträdet i oktober går på utredningens förslag kan den nya nämnden börja verka från årsskiftet. Det praktiska genomförandet av den kommunala omorganisationen delas då in i tre etapper.