Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny MIK-tränare vill ta laget till elitserien

Efter att ha fått smaka på elitserien under fyra säsonger har Mora IK:s fans de senaste åren drömt om att ett nytt "under" ska ske.
Patric Wener är fast besluten att elitseriedrömmen en dag ska bli sann igen.
– Jag är här för att vinna och jag tror absolut att Mora kan nå elitserien, säger Mora IK:s nye tränare.

Annons

Under torsdagen fick DT träffa den som ska leda Mora IK in i framtiden. Wener är ännu inte klar med sina uppdrag för sin österrikiska klubb och besöker nu sin nya hemstad under en knapp vecka.

– Jag och Peter Hermodsson (klubbdirektören) har annars ständig kontakt, via telefon och mail diskuterar vi laget.

Han ser inga problem att det inte är förrän den 1 maj som han permanent är på plats i Mora.

– Med dagens teknik fungerar det bra ändå, konstaterar han.

– När det gäller att hitta nya spelare har jag ett stort kontaktnät över hela Europa. Kan jag inte se spelaren själv får man scouta denne på annat sätt, prata med tränare som haft spelaren och deras agenter.

Men agenter vill ju sälja sin spelare, så det är ju alltid en bra produkt, oavsett om det stämmer eller ej?

– Jo, men man har ju lärt sig vilka agenter som man kan lita på, de som håller vad de lovar.

Wener är tämligen okänd för många. Att han tillbringat 12 år i Österrike sedan 1996 är naturligtvis en bidragande orsak till det.

– Jag flyttade till Wien -96. Under fem år var jag spelande tränare i tredjeligan. Det var tufft, men lärorikt.

– Det var också där jag träffade min fru Claudia och i dag har vi fyra barn, berättar Patric.

Efter en sejour i Forshaga, 98-00, återvände Wener till Österrike. Där har han haft olika uppdrag, som huvudansvarig för juniorlag och assisterande i A-lag.

Han har även ansvarat för Österrikes juniorlandslag. Gemensamt när han berättar är att om lagen inte redan varit framgångsrikt, har de blivit det i det under Weners tid där.

– Bland annat flyttade vi Red Bulls J18-lag så att vi fick spela i den tjeckiska ligan. Ingen, inte ens inom klubben, förutom vi i laget, trodde att vi skulle lyckas, men vi blev mästare.

Största framgången i båset kom i höstas då han som assisterande i Red Bulls A-lag var med och vann European Trophy.

– Extra stort för mig att bland annat få vinna över Färjestad. I finalen besegrade vi sedan Jokerit.

Patric är född i Karlstad och började sin karriär i just Färjestad. Men när han insåg sin begränsning på isen, beslöt han sig för att bli tränare i stället.

– Jag hade förmånen att ha Conny Evensson på hockeygymnasiet. En stor ledare som gjorde mig motiverad att bli ledare själv.

– Jag har lärt mig mycket under mina år i Österrike och nu ska jag försöka få ihop en mixed av det bästa från alla hockeyländer och göra det till en egen filosofi i Mora.