Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny metod ger miljövänlig värme för villaägare

I Dalarna har många tidigare inte haft möjlighet att borra efter bergvärme. För små tomter för jordvärme har varit ett annat hinder för tillgång till energi från marken. Men med ny teknik kan nu många fler få möjlighet till en ny energilösning.

– Ett revolutionerande sätt att utnyttja den gratisenergi i som finns i marken.

Så vill Thermias regionchef Mats Pers sammanfattande beskriva den nya tekniken.

– Tekniken utvecklas hela tiden och den passar alla som har för långt ner till berget och för små tomter för ytjordvärme. Vi har möjlighet att hjälpa en helt ny grupp människor och det känns väldigt bra, framhöll Mats Pers då den nya tekniken demonstrerades i Borlänge.

Mats Pers framhåller att många fastighetsägare i Dalarna kan erbjudas den nya tekniken.

– Det finns stora områden runt sjöar och vattendrag med fastigheter som ligger på sandiga marker. De ligger nära vatten och har inte långt ned till grundvattnet, säger Mats Pers och förklarar den nya teknikens styrka och fördelar:

– Ett antal hål, det handlar om fyra till tio på en normal vila, borras 30-40 meter ned i marken. Det läggs så rör i hålen som kopplas samman och leds till en värmepump. Lagrat i grundvattnet finns stora mängder miljövänlig energi som utnyttjas fullt ut, säger Mats Pers.

Energin som vintertid ger värme kan sommartid användas för att kyla ned bostaden då inomhustemperaturen blivit obehagligt hög.

Tekniken är inte helt ny, men den har förfinats och effektiviserat under många års utvecklingsarbete. Ny borrutrustning och nya metoder, enklare inkoppling av slangar och nya säkra beräkningsmetoder är viktiga resultat av detta arbete.

Den nya tekniken som kallas Auger är, enkelt översatt, en borr för att göra stora hål, till exempel i jorden.

– Vi har fått experimentera på olika sätt och har testat några anläggningar. Det gäller tio anläggningar i olika miljöer och de finns i Värmland och Dalarna, berättar Mats Pers.

Augerborrningen ligger kostnadsmässigt på samma nivå som bergvärmeborrning på stora djup. Men, där det går, väljs fortfarande bergvärme i första hand.

Intresset för den nya tekniken är mycket stort. Om detta gavs åter besked då den nya bortekniken visades på en fastighet vid Gamla Tunavägen i Gylle.

– Allt arbete med utveckling av borrteknik och annat har verkligen gett resultat. Vi ser att vi har en stor potential att hjälpa många kunder och vi ska också leva upp till de förväntningar som finns, avslutar Mats Pers.