Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny LIF-kris för kommunen att lösa

Leksands IF befinner sig åter i akut ekonomisk kris. För vilken gång i ordningen ska vara osagt. Ett inte särskilt hett tips är att det på något sätt kommer att ordna sig den här gången också. Ryktet säger att en privatperson redan är villig att låna ut de 25 miljoner kronor som klubben vill att kommunen går i borgen för.

En återkommande förklaring till den ekonomiska kräftgången är att LIF är ett elitserielag som spelar i allsvenskan. Trots att det snart gått sju år sedan laget senast gästade högsta serien lever den föreställningen kvar. I moraliskt hänseende behöver det inte vara någon nackdel. Ekonomiskt sett är det dock inte oproblematiskt.

Den springande punkten är givetvis de stora driftskostnaderna för den för allsvenska duster alltför rymligt tilltagna Tagera arena. I förhandskalkylerna förutsattes att externa arrangemang skulle bidra till finansieringen. Det har gått så där.

Ett realistisk antagande är att kommunen även fortsättningsvis får räkna med att göra extraordinära insatser för arenans och föreningens överlevnad. Och det behöver inte vara en dålig affär. Även på allsvensk nivå tillför ishockeyn bygden massor av goodwill. Vad denna betyder i reda pengar kommer förhoppningsvis den utredning som kommunledningen beställt att ge besked om.