Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny lekplats för Vasaloppspengar

Som tack för att Oxbergsborna ställer upp och sköter Vasaloppskontrollen i byn får idrottsföreningen ersättning från Vasaloppet, pengar som investeras i gemensamhetsanläggningar. I fredags eftermiddag invigdes den nya lekplatsen och då var byns nyaste invånare med.

– Alla är generösa och välkomnande här, förklarade Kristina Pettersson som tillsammans med barnen Nelly, Jonna, Eddie och Jack flyttade till Oxberg lagom tills barnen skulle börja skolan. Sambon Mattias Johansson kommer efter fast han håller på och avvecklar det garveri som han drev i Morjärv i Norrbotten.

– Mattias funderar på om det går att flytta ner någon del av verksamheten hit, berättar Kristina. Hon är uppväxt på Gotland. För nio år sedan bodde familjen i Blyberg och då de nu skulle dra sig söderut kändes det som hemma här i Oxberg.

– Vi är ju 93 mil närmare farmor i Blekinge.

Kristina som är logoped ska jobba på Mora lasarett.

I Oxberg bor cirka 160 personer, många av dem är pensionärer. Men många av byborna är aktiva. För pengar som de tjänat på Vasaloppet har de tidigare byggt en ridbana, en boulebana där de äldre i byn träffas varje torsdag, de har inrett ett gym i gamla skolans gymnastiksal, ordnat terrränglöpningstävlingar, skidtävlingar och en cykeltävling för barnen och under sommaren har de simskola i Oxbergssjön.

Senaste tillskottet är lekplatsen med gungor, en karusell, en ställning för att hänga i knävecken och en trixramp för cykel eller skateboard.

– Det är roligt att jobba för sin by, särskilt då man får kvitto för att de funkar, sa Karin Eriksson och Mats Rylander från Vasaloppet prisade samarbetet med Oxbergs IF.

– Vi är jättenöjda och det hör vi att också många av Vasaloppsåkarna är.