Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny lag kan göra hobbymeck olaglig

Naturvårdsverket fick i uppgift från regeringen att utreda hur uttjänta bilar och bildelar tas om hand och komma med förslag på åtgärder.
Bland annat föreslogs lagändringar kring att bara auktoriserade bilskrotar har rätt att plocka delar av bilar, och att inga bilar får stå oanvända längre än ett år utan ska då skrotas.
– Min hobby skulle bli både olaglig och omöjlig, säger bilintresserade Johan Sundin i Falun.

Om de föreslagna ändringarna i lagstiftningen klubbas igenom, kan det bland annat medföra att bara godkända bilskrotsfirmor får ta hand om gamla bilar. Det kommer därmed inte längre att vara tillåtet för de som mekar som hobby, att ha en gammal bil stående för reservdelars skull. Ett år är den maximala gränsen för en skrotbil, innan den bör skrotas enligt förslaget.

– Ofta har jag längre projekt med bilar som kan ta längre tid än ett år. Det känns fel att man inte ska kunna göra så, säger Johan Sundin.

Johan har själv flera bilar ståendes hemma som han renoverar och plockar delar av. Om förslaget går i genom tror han att det kan vara slutet för bilhobbyn.

– De verkar inte ha bjudit in några bilentusiaster i utredningen. Jag vill att det i alla fall ska bli en debatt med några intresseorganisationer innan ett beslut tas, säger Johan.

Lagändringens syfte är att komma tillrätta med illegala bilskrotar och de tio tusen övergivna bilar som hittas i Sverige varje år. Inga privatpersoner ska kunna skrota sina bilar hemma, och går reglerna igenom kan kommuner få möjlighet att tvinga fordonsägare att sluta med sin hobby, och renoveringsobjekt kan bli olagliga.

Bilmekanikern Tobias Granqvist i Falun tycker att förslaget är dåligt. Han känner flera som kommer drabbas om förslaget går igenom.

– Jag känner en som har hållit på i tio år att plocka delar från olika bilar, det skulle aldrig funka nu.

Han berättar att det ofta drar ut på tiden när man renoverar bilar och att ett år är en väldigt kort period. I stället för att mecka själv måste han om förslaget går i genom, lämna in bilen till en firma som kan plocka delar av den.

– Förslaget är helt sjukt. Det kan kosta jättemycket, och att renovera själv är ju det som är lite av tjusningen. Att köpa nya delar i stället kan bli dyrt och kanske finns inte just de delarna jag behöver.

En Facebookgrupp med över 14 600 medlemmar som motsätter sig Naturvårdsverkets förslag har startats.

Just nu ligger Naturverkets rapport med remissyttranden hos regeringskansliet för behandling.