Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny klimatdel invigd på Arkivens dag

Arkivens dag firades under lördagen i hela Norden.
I Leksand firades dagen med att det lokalhistoriska arkivet i Kulturhuset och det klimatanpassade bildarkivet har byggts ut.
Därmed får det plats ännu mer negativ, filmer och glasplåtar i arkivet som blivit dubbelt så stort.

Bildarkivet för diabilder och negativ har blivit dubbelt så stort och är därmed väl rustat för framtidens behov. Just framtiden var också lördagens tema för de nordiska arkiven.

–Textarkivet har funnits sedan Kulturhuset byggdes och även bildarkivet med foton har byggts ut i det gamla mörkrummet. Där kan vi också ta mot fler bilder, säger arkivassistent Ingela Sannesjö, Leksands Kulturhus.

I år firade Arkivens dag 15 års jubileum. Syftet med en speciell arkivdag är att uppmärksamma arkiven och alla den kunskap och information de innehåller.

–Här finns lokal historia och många besöker arkiven för att byforska eller forska kring sina gårdar eller om sina förfäder, säger Ingela.

Den som vill besöka arkiven i Kulturhuset måste först boka en tid.

I Kulturhusets Bildcafé finns mängder av bilder att titta på, det finns en fotoutställning, det går att beställa gamla bilder och det går att fika där.

Under lördagen föreläste Griggus Per Norberg från Släktforskarnas hus i Leksand.