Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny kattras visas upp i Borlänge

Det är alltså dags för årets stora internationella kattutställningar i Dalälvskattens regi. I år förlagda till Borlänge badmintonhall, sedan Rommetravets lokaler blivit för små.

Här sammanstrålar under lördag-söndag runt 800 katter för att jämföras och bedömas av 11 domare med internationell status. Deltar gör allt från maffiga maine cooner till smäckra orientaler, och nyheten är alltså den snart godkända rasen neva masquerade.,

I Älvnäs utanför Hedemora finns Ulrika Johansson, som är länets enda uppfödare av nevor. Hon köpte den första svenskfödda nevan för tre år sedan, och på den vägen har det fortsatt.

- Jag skaffade min första sibiriska katt 2005, efter att ha fått veta att den var allergivänlig. Jag hade då tvingats vara utan djur en tid på grund av att min pälsdjursallergi blommat ut, berättar Ulrika.

Men redan då hade hennes hjärtas börjat slå för den blåögda varianten. Inte minst som hon dessutom alltid beundrat maskade katter. Så när den första nevan föddes i Sverige var hon den självklara köparen.

Sedan dess har familjen utökats och består i dag av sex nevor och fem sibirer. Och Ulrika gläds så klart över att rasen äntligen blir godkänd här och ger katterna möjlighet att meritera sig på utställning.

Allt fler uppfödare av sibirisk katt har också fått upp ögonen för neva masquerade och tillsammans bildat Signeringen. I helgen deltar rasringen med en egen monter för att sprida information om både sibirer och nevor.

Fakta: Sibirisk katt i nya kläder

Storväxt kompakt katt från Ryssland, som blir fullvuxen först vid fem års ålder.

Blåögd och maskad, vilket innebär att katten är ljus med mörkare färg bara på nos, öron, tassar och svans.

Godkänd som syskonras till sibirisk katt i Sverige från årsskiftet, vilket ger nevan samma möjlighet som andra godkända raser att meritera sig på utställning.

Priset på en neva masquerade ligger, liksom för sibirisk katt, på cirka 8 000 kronor.