Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny hängbro på plats över Fjätfallen

Fjätfallen går nu åter att passera sedan den nya hängbron kommit på plats. För 740 000 kronor har Fjätfallens vänner lyckats förverkliga en bro över de vackra fallen sedan isen krossat den gamla bron.
– Det här kan bli en turistattraktion för norra Dalarna, säger Anders Jernberg, eldsjäl för Fjätfallens vänner som lyckats med det som få trodde skulle gå. Att få en ny bro över Storfjätan vid Fjärfallen.

Fjätälven rinner från fjällen, ner mellan Fjätervålen och Vedungsfjällen på sin väg mot Österdalälven. Under många år fanns det en enkel bro som byggdes av skogsbolagen, men isen förstörde de gamla fundamenten och för några år sedan revs den sista delen av den gamla bron. Därmed gick det inte längre att passera älven för vandrare och fiskare, utan alla hänvisades till en skogsväg längre norrut, ovanför de vackra forsarna.

Fjätälvens vänner gav sig inte och när skogsbolaget inte var intresserade av att bygga upp den gamla bron så blev det ett projekt som Anders Jernberg och föreningen Fjätälvens vänner lyckades med.

– Vi fick bidrag från Naturvårdsverket, men också från Besparingsskogen och stugägarföreningen i Fjätervålen, berättar Anders.

Sedan några dagar är bron på plats. Nu återstår det en del mindre arbeten som att klä in den med längsgående bräder och gjuta in de bärande vajerfästena och ramper så även rullstolsburna ska kunna passera.

– När bron är klar så ska vi märka upp stigen upp till Stenkojan, som inte ligger så långt härifrån. säger Anders.

Men redan på andra sidan älven finns minnena av den gamla tidens skogsbruk med en gammal hästdragen plog och lite längre upp från stranden finns skogshuggarkoja med stallbyggnad. Där finns också ett stort stenröse som markerar gränsen mellan Dalarna och Härjedalen, en gräns som inte följer länsgränsen.