Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny hängbro kan kosta fyra miljoner

På tisdagen tillkännagavs vem som fått jobbet att renovera hängbron till Grönalid. Jobbet ska utföras av två lokala företag, Munthers Bygg AB och BPR AB, som hade lämnat in ett anbud gemensamt och som var det lägsta, knappt fyra miljoner kronor.
– Slutbesiktning ska ske den 20 juni, vilket innebär att bron ska vara klar i god tid före Vansbrosimningen, säger Tobias Eriksson, upphandlare på Vansbro kommun.

Det var i vintras som bron stängdes av efter att det på kommunkontoret upptäckts att den inte hade varit besiktad på länge och den besiktning som var för fem år sedan hade haft mycket allvarliga anmärkningar. Den besiktning som genomfördes under vårvintern pekade på att bron var mer eller mindre fallfärdig. Trots att bron varit avstängd har det varit en viss trafik på den likväl och allt högre hinder har byggts för att förhindra att folk går på den.

Efter semestern togs de formella besluten om att renovera den och nu har upphandlingen avslutats.

– Vi har fått in tre anbud och två av dem ligger i närheten av varandra, dels det från Munthers Bygg Ab och BPR AB och dels ett från Skanska, berättar Tobias Eriksson.

Anbudet från Munthers AB och BPR AB är på 3956000 kronor och det från Skanska är på 4,4 miljoner kronor. Nils Skoglind AB har även de lämnat ett anbud, men det är betydligt högre, 5,7 miljoner kronor.

– Eftersom vi fått i varje fall tre anbud, så har vi fått en bra bild av vad det kostar att renovera bron, konstaterar Tobias Eriksson.

Redan under november kommer bron att rivas ner och sedan påbörjas uppbyggnaden igen under vintern, vilket innebär att allt trä ska bytas ut och linor, beslag och annat ska ses över.

– Tanken är att bron ska bli exakt lika som tidigare, men med nytt material, poängterar Eriksson.

I avtalet som tecknas med entreprenören finns det med att slutbesiktning ska ske senast den 20 juni 2013, några veckor innan Vansbrosimningen. Är den inte klar till dess kommer ett vite att utfalla på 1,5 procent av priset i veckan. Detta innebär att entreprenören får betala 60000 kronor per vecka i böter eller vite tills bron är klar.

– Det känns bra att vi äntligen kommit så här långt, säger Tobias Eriksson.

Kommunalrådet Per-Anders Westhed är mycket glad över att frågan äntligen fått en lösning.

– Inte minst de som bor i Grönalid har fått göra stora uppoffringar, men nu ska det ju bli klart till försommaren, säger Westhed.

För dagen är det oklart om kommunen får någon hjälp med finansieringen, men Westhed har en viss förhoppning om att det skulle kunna bli så.