Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny gärdesgård i Rämma

För två år sedan var den gärdesgård som skulle skydda tomterna i Rämma fäbodar mot betande djur i ett bedrövligt skick. Korna som fanns i fäbodarna gick ut och in som de ville.
Nu har fäbodarna fått ny gärdesgård längs hela genomfarten och korna på skogen hålls ute från gårdarna.

Det var Rämma mycket aktiva fäbodlag som lyckades skapa fram pengar till att få en ny gärdesgård uppsatt i stället för den alltmer sönderfallande som fanns längs genomfartsvägen.

– Vi fick sammanlagt 640 000 kronor för att göra sammanlagt 2 400 meter ny gärdesgård genom fäbodarna, berättar Anders Barke i fäbodlagets styrelse.

– Gärdesgården var så dålig att vi hade att välja mellan att bygga nytt eller ta bort den helt, säger han.

Via länsstyrelsen i Falun fick man pengar från Jordbruksverket som hade en fond för bevarande av kulturmiljön i just fäbodar.

Uppsättningen av gärdesgården lejdes ut till Daniel Nyström som påbörjade arbetet förra året och stängde de sista metrarna för några dagar sedan.

– Han har gjort ett fantastiskt arbete, säger Anders Barke, där han satt på älgpass en regnig och blåsig höstmorgon då Mora Tidning ringde honom.

Rämma fäbodlag bildades så sent som 2008, men de aktiva medlemmarna i laget har redan hunnit med att bygga handikappramp och -toalett vid badplatsen, ordna firande av midsommar och andra högtider och nu byggt en ny gärdesgård genom fäbodarna.

– Vi har också fått hastigheten nedsatt till 40 kilometer per timme i fäbodarna och det tycke vi också är mycket bra, säger Anders Barke.

– Ja, fäbodlaget har all anledning att slå sig för bröstet och vara stolta över sig själva, säger han.

Ett nytt projekt som påbörjats handlar om att leta reda på och märka ut gamla stigar runt fäbodarna och sjön och göra promenadstigar av dem.

Fäbodlaget har också en hemsida, där man kontinuerligt lägger ut nyheter om verksamheten i fäbodlaget och fäbodarna. Adressen dit är ramma.se