Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny Gagnefsherde rekryteras till våren

Han betonar vikten av att se framåt.
Fredrik Lautmann kommer till Gagnef efter en tid av turbulens i pastoratet och ska hjälpa till i avvaktan på att kyrkan rekryterar en ny kyrkoherde.
– Som kontraktsprost i Leksand lärde jag känna och tycka om Gagnef och dess invånare, säger han.

Nyligen tvingades Gagnefs kyrkoherde att avgå efter att privata relationer inverkat menligt på arbetsmiljön och herdens möjligheter att leda arbetet.

Läs även: Nya kärleken kostar Mattias Rådbo jobbet som kyrkoherde

Det har även tidigare varit turbulent i kyrkan i Gagnef och tre av de fyra senaste kyrkoherdarna har avgått efter bara ett år.

Läs om: Stiftet: "Vi vill att folk ska ha bra relationer"

Nu har Fredrik Lautmann, med 43 års erfarenhet av att vara präst, tackat ja till att att under en övergångsperiod leda det administrativa arbetet i pastoratet – "främst lednings- och kyrkorådsfrågor och delta i rekryteringsprocessen".

Under tolv år verkade han som kyrkoherde och kontraktsprost i Leksand och han konstaterar– nästan på hockeyvis – att det är viktigt med bra och sammansvetsade lag.

– Jag tänkte visserligen varva ner och ägna mig mer åt familjen, men den här uppgiften är viktig och Gagnefs församling ligger mig varmt om hjärtat. Jag har som kontraktsprost genomfört två visitationer i Gagnef.

Fredrik Lautmann betonar – rent generellt – betydelsen av levande och trygga församlingar:

– Det kan vara svårt att förena Bibeln och vardagslivet, men Bibeln ger oss verktyg för att klara det, säger han.

Han konstaterar att det numera är svårt att rekrytera präster till församlingar utanför de större städerna och att det ibland krävs aktiva åtgärder för att intressera lämpliga personer för tjänsterna.

– Gagnef har bra grundförutsättningar. Det är en vacker bygd med fina traditioner och ett bra pastorat med bra personal och invånare, anser Fredrik Lautmann.

Enligt planerna ska en ny kyrkoherde rekryteras under vintern och tillträda under våren.