Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny friskola kan starta i Falun

Det kan bli ytterligare en friskola i Falun trots att kommunen sagt nej.

Det är Skolinspektionen som fattat beslutet. Utbildningen kan starta tidigast den 30 juni 2013 och senast vid början av läsåret 2013/2014.
Enligt uppgift kan omkring 500 elever i klasserna 1-9 samt förskoleklass och fritidshem få plats på den nya skolan.
Namnet på den nya friskolan ska vara Erlaskolan.
På sin hemsida skriver dock Erlaskolan att man i och med fått tillstånd av Skolinspektionen ska undersöka förutsättningarna att komma i gång 2013 med barn från förskoleklass till årskurs 7.
- Vi vill börja så för att sedan kunna bygga ut, säger Jens Karlsson som är etableringsansvarig på Erlaskolan.

Skolinspektionen skriver i sitt beslut att huvudmannen, Lärande i Sverige AB, har förutsättningarna att följa de föreskrifter som gäller. Inspektionen menar att elevunderlaget bedöms vara tillräckligt för att verksamheten ska kunna bedrivas på lång sikt.
Erlaskolan kommer att tillämpa syskonförtur och geografisk närhet som urvalsgrunder till förskoleklassen. Detta är enligt Skolinspektionens bedömning godtagbara urvalsgrunder.
Den första Erlaskolan startade i Norrköping 2011. I dag har man två skolor i Norrköping och en i Katrineholm. Dessutom har man fått tillstånd - förutom i Falun - för skolstart 2013 i Gävle, Nyköping, Uppsala, Finspång, Linköping, Borås, Västerås samt ytterligare en skola i Norrköping.


På sin hemsida skriver Erlaskolan att företagets vision är att vara en ledande aktör inom svensk skolutveckling och ska erbjuda attraktiva och behovsanpassande utbildningar baserade på effektiva metoder för lärande.
Friskolan är politisk och religöst obunden. Man ägs av utbildningsföretaget Lärande i Sverige AB som i sin tur även äger Realgymnasiet som finns på 14 orter i landet. Huvudkontoret ligger i Norrköping.
Skolinspektionens beslut att ge Erlaskolan tillstånd är ett bakslag för Falu kommun som sagt nej till ytterligare etableringar av friskolor.

Falu kommun anser att den sökta utbildningen inte tillför kommunens elever något ytterligare i förhållande till de skolor som redan finns.
I kommunens yttrande till Skolinspektionen anförde man också att de två friskolor som finns i kommunen redan skapar balans med de kommunala skolorna i dagsläget.
Under vårterminen 2012 fanns det 26 kommunala skolor i Falu kommun.
Skolinspektionen menar dock att elevantalet kommer att öka de närmaste åren. Dessutom finns 665 av kommunens elever i dag i skolor i andra kommuner. Inspektionens helhetsbedömning blir därför att en etablering inte innebär sådana negativa följder att Falu kommuns krav på avslag ska beaktas.