Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ny etablering behövs i centrum"

/
  • Kommunalrådet Jonny Gahnshag (S) och oppositionsrådet Mikael Rosén (M) har lite olika syn på handeln i Falun och centrums utveckling.

– Centrum skulle må bra av någon ny och större etablering, som skapar attraktionskraft. Jag vet också att det är många kedjor som är intresserade av att etablera sig i Falun, säger kommunalrådet Jonny Gahnshag (S).

Annons

Handeln i Falun backar för femte året på raken, och konkurrensen från det nya handelsområdet i Borlänge börjar sätta sina spår.

– Många handlare i Falun anser att Ikea/Norra Backa påverkat dem betydligt mindre än vad de förväntade sig, säger centrumledaren Patricia Wallin Granhagen.

Jonny Gahnshag är både kommunalråd och ordförande för miljö- och samhällsbyggnadsnämnden, som hanterar många frågor rörande centrum och handeln.

Han har tagit del av den senaste statistiken från HUI.

– Det är alltid inte lätt att förhålla sig till sådana här siffror. Handeln i Borlänge eskalerar samtidigt som handeln i Falun stagnerar något. Vi hade en stark utveckling av handeln under åren 2005-2010, sedan har vi legat mer stilla, säger kommunalrådet.

Vad behöver göras?

– Helt klart behöver vi få till en utveckling. Det handlar inte bara om vad som ska göras i centrum eller inte, utan vårt centrum behöver också nya attraktioner, bättre dragare, för att kunna utvecklas.

– Falun behöver komma vidare, inte stå still. Vi har en bra och fin stadskärna, med många parkeringar, men en större etablering med stor attraktionskraft vore bra att få hit, säger Jonny Gahnshag och fortsätter:

– I arbetet med att få hit stora kedjor ligger ett stort ansvar på Diös, som största fastighetsägare.

Oppositionsrådet Mikael Rosén (M) menar att den senaste statistiken visar på att handeln i Falun inte mår bra.

– Index är nu nere i 100 vilket är alldeles för lågt för en kommun som Falun. När handeln backar, minskar utbudet. Det blir lätt till en ond spiral som leder till att Falun får ett tråkigare centrum och att Faluborna får åka till andra orter och handla, säger Rosén.

– Mikael drar ofta till med en svart beskrivning av centrum och handeln i Falun. Jag tycker att han borde gå runt bland handlarna och kolla. Det är många handlare som haft en bra sommar, säger Jonny Gahnshag.

Annons