Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny diskussion om mobiler i skolan

Ska det vara mobilfritt på lektionstid i grundskolan i Ludvika? Det tycker de borgerliga och Sverigedemokraterna fortfarande, men nu viker man sig för skollagen.

Johnny Karlsson (FP) har skrivit en motion, förslag, om att politikerna ska besluta om mobilfri skoldag. Som DT tidigare skrivit har motionen fått helhjärtat stöd av bland andra oppositionsrådet Håge Persson (M).

Till vardags är Persson lärare på Kyrkskolan och när höstterminen startade införde han mobilfritt på lektionerna med högstadieelever. Vissa elever har haft invändningar men från föräldrahåll har han inte hört någon kritik.

Majoriteten S, V och MP har dock avslagit motionen med motiveringen att skollagen anger att det är respektive skolas rektor som beslutar om ordningsregler.

När ärendet kom upp i kommunstyrelsen köpte oppositionen argumentet, men lade ett tilläggsyrkande som i princip gick ut på att kommunfullmäktige bör uttala sitt stöd till rektorer som vill införa mobilfria lektioner.

Majoriteten sade dock nej till yrkandet och i följande votering förlorade oppositionen med 8 röster mot 7. Ytterligare debatt lär följa när ärendet ska avgöras i kommunfullmäktige.