Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny cykelväg färdig att invigas

/

Nu är den nya cykelvägen mellan Hosjöholmen och Backa bro i Danholn färdigbyggd.
– Det känns fantastiskt roligt. Förhoppningsvis blir vägen välanvänd, säger Klas Frieberg i Sundborns sockenråd.

Annons

Sockenrådet har sedan 2007 aktivt jobbat med förbättringar av cykelvägar inom Sundbornsområdet.

För tre år sedan föddes planerna på att göra en ny cykelväg på den gamla banvallen mellan Hosjöholmen och Backa bro i Danholn.

Nu har planerna alltså förverkligats.

Cykelvägen har tillkommit via ett nära samarbete mellan sockenrådet, Trafikverket, markägare, Falu kommun och Region Dalarna.

– Totalt har cykelvägen kostat 700 000 kronor att bygga, det är ingenting mot vad en sådan här väg brukar kosta. Men tack vare stora ideella insatser och markägares generösa tillstånd, har kostnaderna kunnat hållas nere, säger Klas Freiberg.

Från sockenrådets sida vill man också framhålla Danholnsborna Kenneth Schröder och Jonas Henniger för deras arbete under resans gång.

– Kenneth har projekterat och utformat hela sträckan och Jonas har hållit i det praktiska. Det har skett proffsigt, vilket var viktigt för att föra projektet i hamn. Men det är många som har varit inblandade och sett till att förverkliga det här, säger Klas Frieberg.

Den nya cykelvägen är den felande cykellänken mellan centrala Falun och områdena kring Danholn-Sundborn-Blixbo-Karlsbyheden. Det nya vägavsnittet utgör en förlängning av befintlig cykelväg från Hosjö till Hosjöholmen.

Vägen är alltså till största delen byggd på den gamla banvallen, där en enkelspårig järnväg gick fån 1886 fram till slutet av 1940-talet. Detta för att transportera sågade varor och tegel från Backa såg och Tegelverk AB till Hosjö station och stamnätet.

– Det känns roligt att vi kunnat bevara järnvägsbanken på det här viset, säger Klas Frieberg.

Stor invigning kommer av den nya cykelvägen kommer att ske fredagen den 31 maj, då sockenrådets Britt Källström ska klippa bandet, och barn från Danholns skola provcykla sträckan.

Annons