Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny cykelled planeras på Lugnet

En ny cykelled planeras på Lugnet.
Leden kommer att starta vid toppstationen för bergbanan och sluta nere vid banans dalstation.
– Meningen är att man ska ta cykeln med sig upp i bergbanan, säger Lugnetchefen Tomas Jons.

I augusti lämnade Falu kommun in en ansökan till Länsstyrelsen Dalarna om att få dispens för att inom Lugnets naturreservat bygga en ny cykelled.

Och en dispens har man fått.

– Vi vill fortsätta att utveckla cykelarenan Lugnet och den nya leden kommer att göras i samarbete med Falu stigcyklister. Det blir en lättcyklad led, som görs så bred att man ska kunna cykla med cykelkärra såväl som att de minsta barncyklarna ska kunna gå att använda, säger Tomas Jons.

I och med att den nya bergbanan är i gång, och att hoppbackarna sakta börjar ta form som besöksmål, arbetar nu kommunen med att möta behovet av cykelleder som utgår från toppstationen för bergbanan.

– Tanken är att man tar med sig cykeln upp i bergbanan, för att sedan cykla neröver mot stadionområdet till. Genom att skapa lättillgängliga leder nära skidstadion, hoppas vi kunna attrahera nya cyklister, säger Tomas Jons.

Den nya leden kommer att klassas som grön, det vill säga den lättaste nivån. Leden utgår från toppstationen och går sedan ner mot den så kallade Dalahusstugan, innan den viker av ner mot stadionområdet igen.

Leden kommer att kompletteras med ett antal alternativa passager, eller parallella dragningar, som klassas som svårare och tuffare. Detta görs för att leden även ska bli attraktiv för mer vana cyklister.

I kanten av naturreservatet, mot hoppbackarna till, kommer att anläggas en enkel downhillbana med hopp och större stenhinder.

Falu Stigcyklister kommer att planera och genomföra bygget av den nya leden och allt handarbete utförs på ideell basis.

Kostnader för grävmaskin, ytskikt och transporter delas mellan kommunen och stigcyklisterna.

Projektet kommer att startas upp under hösten 2015 och den nya leden beräknas vara klar till sommaren 2016.

– Cyklingen växer sig all starkare i Dalarna, och på Lugnet har vi märkt av ett rejält uppsving bara de senaste åren. Med skapandet av den nya leden hoppas vi som sagt att kunna attrahera ännu fler, och jag är rätt säker på att man kommer att uppfatta den nya leden som både rolig och lättkörd, säger Tomas Jons.

Hur lång blir den nya leden?

– Drygt 2,5 kilometer kommer den att bli, för att kunna passa barnfamiljer på ett bra sätt.

Läs även: Lugnet satsar på nya MTB-leder (artikel från 2011)