Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny chans att se Leksands byar på cykel

Nedräkningen har börjat.
På måndag går startskottet för Leksandsrundan.
13 mil på cykel genom 50 av Leksands byar under fyra sommarkvällar.

Leksandsrundan är något så ovanligt som en motionsform där både elit och vardagsmotionärer kan delta - liksom cykelsugna "byupptäckare" från både när och fjärran.

– Ja, så är det faktiskt. Lika viktigt som motionen och cykelupplevelsen i sig, är att visa upp våra vackra byar, säger Bodil Wilén - initiativtagare till Leksandsrundan.

Fyra kvällar, fyra vädersträck, 50 byar och 13 mil är vad som väntar de som hänger på turerna och skulle det finnas cykellust kvar efter det, ja då finns i år dessutom en femte cykeldag.

Lördagen den nionde augusti körs alla fyra rundorna i ett streck: Leksandsrundan 130.

– Det är en bonus till elitcyklisterna som tyckte det var lite korta sträckor förra året. 50 startplatser har vi till det loppet, säger Bodil Wilén och ler.

Annars finns det plats för hur många deltagare som helst.

– Det går bra att komma till starten och efteranmäla sig för 100 kronor. Starten går klockan 18 vid gamla Tingshuset i Leksand och den som inte anmält sig bör vara där senast 17.30.

– Men vi är väldigt tacksamma om de som vet att de ska cykla anmäler sig i förväg via hemsidan. Varje runda blir det fika vid en av våra vackra bystugor och bystugeföreningarna vill gärna veta hur många som kommer - åtminstone på ett ungefär - så att fikat räcker.

Det finns heller inga krav på vilka cyklar som deltagarna ska ha. Allt går bra - från värsta racercykeln med bockstyre till mormors gamla knarr utan växlar.

– Allt går bra - bara du orkar cykla tre mil och har hjälm!

I år arrangerar Bodil Wilén Leksandsrundan tillsammans med Erica Sterner och det finns många planer för framtiden.

– Ja, vi tror verkligen på Leksandsrundan och att den i kombination med annat kan locka folk att flytta hit.