Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny bolåda för berguvar att häcka vid Stora Stöten

En ny bolåda som häckningsplats för ett nytt framtida berguvspar har satts upp i Stora Stöten, dagbrottet vid Falu Gruva.

LÄS MER: Gruvliga nyheter - första berguvsungen har kläckts

Lådan placeras på exakt samma plats, på en klippavsats på bergväggen i dagbrottet, där det har visat sig att berguvarna trivs.

I ett pressmeddelande står att läsa att den nya lådan är av samma modell, och byggd efter samma ritning som den förra. För att berguvarna ska känna igen sig har även material flyttats över från den gamla lådan.

Läs även: Tvåårigt Berguvs-projekt startas vid Falu Gruva

”Att våra besökare har möjlighet att få uppleva Dalarnas landskapsdjur berguv, som idag tyvärr är en hotad art, i naturligt tillstånd betyder väldigt mycket för besöksmålet och världsarvet Falu Gruva. Självklart göra vi det vi kan för att de ska trivas och återkomma till sin häckningsplats många år framöver”, säger Anna Björkman, verksamhetschef vid Falu Gruva.

Tisdag den 24 oktober genomfördes bytet av låda av personal på Falu Gruva. Tidpunkten för att inte störa uvarna i valet av boplats.

LÄS MER: Berguvskameran - en omtyckt och konfliktfylld historia

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

AT-APPEN: Alltid senaste nytt från avestatidning.com i vår app för IPhone och Android