Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny bok med inredningskonst från Hedemora

Nu dokumenteras Lars Israël Wahlmans möbler och inredningskonst i Dalarna. I vinter kommer en ny bok om den berömde arkitekten från Hedemora.

Johan Knutsson är professor i möbelkultur vid Carl Malmsten Furniture Studies på Linköpings universitet.

– Wahlman är uppmärksammad som kyrkoarkitekt och numera också som trädgårdsarkitekt. Men inte som möbel- och inredningsarkitekt, det är en förbisedd sida av honom, säger Johan Knutsson.

Manuset till den nya boken är i stort sett färdigt. Nu åker han runt i Sverige tillsammans med Nordiska museets fotograf Peter Segemark för att fånga Wahlmans möbler och interiörer på bild.

På Södra Dalarnes Tidnings redaktion finns en soffa som Wahlman har ritat. Den kommer att vara med i boken, liksom de möbler som förvaras hos föreningen Hantverk och design i Hedemora. Johan Knutsson säger att föreningens ordförande Ann-Marie Sörbergs haft stor betydelse under arbetets gång. Dels för sina kunskaper om Wahlman och tips till boken. Men också när det har gällt att knyta nödvändiga kontakter.

Idén till berättelsen om Wahlmans mer okända sidor fick han under arbetet med sin förra bok om hur ett nytt hemideal formades för drygt 100 år sedan.

– Wahlman var en av det mest energiska förespråkarna av gammal allmogekultur som inspirationskälla, han var väldigt betydelsefull, säger han.

Den nya boken om Wahlman kommer att ges ut på Nordiska museets förlag någon gång under vintern.

– Det är andra fotosafarin jag och Peter gör, säger Johan Knutsson och berättar att de tidigare dokumenterat miljöer i bland annat Tjolöholm, Närke och Västra Götaland.

Han tycker att Wahlman som inredningsarkitekt kännetecknas av en speciell typ av skuren dekor.

– Man lär sig känna igen den efter ett tag. Det är också mycket kluriga lösningar och en tydlig redovisning av material och konstruktioner, säger han.

Få arkitekter har också som Wahlman varit trogen sin hembygd.

– Han har återvänt hit, skapat mycket här och inspirerats av Dalarnas kultur.

Även Ann-Marie Sörbergs har förhoppningar om att kunna sammanställa en skrift hösten 2013. Den ska handla om Wahlmans byggnader i Hedemora, inklusive de som rivits och de som aldrig blev byggda.

– Nästa år är det 30 år sedan Wahlmanska huset blev konstsalong, det ska bli intressant att se hur kommunen tänker uppmärksamma det, säger hon.

Föreningen Hantverk och design i Hedemora har gjort en förstudie om ett Wahlmanmuseum och en Aaltopark i Hedemora. Men gensvaret från politikerna har varit i det närmaste obefintligt.

Föreningen har beställt en modell av Furuliden, ett utsiktstorn och kafé som fanns på Stadsberget. Sture Bylén som tidigare gjort miniatyrer av Hedemorahus, har tillverkat modellen i skala 1:87 vilket är brukligt för modelljärnvägar.

– Det är den internationella tågskalan, Furuliden byggdes 1899 och brändes ner av brandkåren 1962, säger han.

– Men borde det inte rekonstrueras! utbrister Johan Knutsson.

Ann-Marie Sörbergs berättar att sådana tankar har funnits länge, ända sedan 1990-talet.

– Men jag hoppas i alla fall att föreningen kan få råd att köpa fler av Stures modeller, säger hon och tänker närmast på danspalatset Sveasalen som låg ovanför Sveaparken.