Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny ambulans gör personalen lyrisk: ”Vansinnigt mycket bättre”

En ny ambulans har anlänt till Mora lasarett.
– Personalen är helt lyrisk över att vi har fått den. Det är ett lyft för verksamheten, säger Folke Dahlberg, legitimerad sjuksköterska och fordonsansvarig.
Han vet vad han pratar om – han har nämligen varit i branschen i fem decennium.

Året var 1976 när Folke Dahlberg först satte sig bakom ratten på en sjukbil. Han har därpå följt utvecklingen fram till de moderna ambulanser som i dag susar fram längs vägarna.

– Den första ambulansen kom till Mora på 30-talet. Då stod den på Epidemisjukuset. Han som körde ambulansen kallades eldare för han hade hand om värmen i huset. Den inskaffades egentligen bara för att köra patienter därifrån upp till själva sjukhuset, berättar Folke.

Han började jobba strax innan ambulanssjukvården skulle gå genom en dramatisk förändring.

– När jag började kallade vi det för vård med gaspedal. Vi körde bara patienterna. Ambulanspersonal räknades inte ens som medicinsk personal.

En tv-serie, av alla ting, skulle göra att ambulanspersonalen uppgraderas.

Den 28 juni 1976 hade serien Larmet går premiär vilket var ett amerikanskt drama där man fick följa ambulanser i USA och hur de arbetade ute på fält där ambulanspersonalen var mer involverade i arbetet.

Doktorer i Mora såg serien och insåg att det var så här det ska gå till, det är så här man måste arbeta. Internt började man då att utbilda de som körde ambulans. Därefter har det, uppenbarligen, rullat på.

– I dag vill jag nästan hävda att vi inte följer utveckling. Vi leder den, betonar Folke.

För två år sedan ingick Folke, och flera av personalen i Mora, i en projektgrupp inför upphandling av nya fordon. I denna grupp ingick flera i ambulanssjukvården Dalarna, det vill säga personal från hela länet. De åkte runt i Sverige och såg på olika ambulanser och jämförde dem med deras kravlista.

De var ute efter att utveckla och hämta hem den så kallade Dalaambulansen.

De fastnade då för en Chevrolet 709 ambulans som tillverkas i Sandviken. Ett storbilskoncept designat för att ge gott om utrymme för vårdteamet, hög flexibilitet och hög säkerhet. Som en bonus tillverkas den delvis med delar från Orsa: närmare bestämt Dala Laminat.

– Utrymmet är jätteviktigt. Vi hade en olycka uppe i Sälen för några år sedan där en patient omkom och personalen blev skadad. Personalen kom till skada för att man skulle byta syrgastub och tvingades spänna loss sig, säger Folke, och fortsätter:

– Med den här ambulansen behöver man inte spänna loss sig. Du har allting närmare dig. Du har en mycket bättre överblick. Man når det väsentligaste under färd samtidigt som du är bältad, förklarar Folke.

Det finns också en väldigt praktisk funktion med det stora utrymmet:

– Befolkningen blir större och större. Det är mycket hamburgare och osunda rätter som gäller. Därför har vi gått över till att enbart ha större fordon, säger Folke, och andra fördelar med storleken är att anhöriga kan sitta intill patienten och likaså kan praktikanter följa med på turen.

I dag har man fyra fordon i Mora varav ett då är nytt. Likaså har Falun och Borlänge fått samma fordon. Tanken är att alla ska ersättas i framtiden.

I garaget i Mora träffade DT andra ambulansförare. De går i god för att bilen varit ett lyft för verksamheten och som en uttryckte det:

– Det är vansinnigt mycket bättre. Det är ett stort steg framåt.

Tiden när man enbart tog hand om patienter med gaspedalen är över:

– Målet i dag är att man inte ska transportera in kaoset till sjukhuset. Vi ska reda ut och behandla patienten i möjligaste mån ute på vägarna, avslutar Folke Dahlberg.