Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny åkerikonkurs

Ännu en åkerikonkurs skakar Dalarna. Det är åkeriet MBA i Falun som enligt senaste bokslutet hade 13 anställda.

Av konkursansökan framgår inte så mycket mer än att företaget är på obestånd.

Falu tingsrätt har utsett advokat Per Råström till konkursförvaltare.

Konkursen i MBA var väntad. Årsbokslutet för det brutna räkenskapsåret som slutade 31 augusti 2013 visar att företaget då gått med förlust de tre senaste åren och senaste året omsatt 16 miljoner.

Företaget fick skräprating, C, i maj 2013, fick F-skattsedeln indragen i oktober, upprättade kontrollbalansräkningar i november 2013 och i januari 2014. MBA har sedan inte betalat in skatterna i tid och skulderna hos kronofogden har växt. Mba i Falun sattes den andra oktober i konkurs vid Falu tingsrätt.

– Vid konkurstillfället hade vi sju anställda. Lönsamheten i transportbranschen är som bekant inte den bästa, säger ägaren Anders Olofsson.

– Nu går vi ned från att köra med anställda till att bli enbilsåkare. Att vara åkare i dag gör man inte för att tjäna pengar utan för att ha ett eget arbete.

Hans nya företag heter MBA i Linghed AB.

Olofsson berättar att indirekt är det utländska åkare och pressade priser från stora aktörer som ICA och andra som driver ned priserna.

– Än har vi inte i våra skogar sett utländska åkare som direkt pressar oss men indirekt märker vi det.

I den andra stora åkerikonkursen vid Falu tingsrätt, AW Frakts, konstaterar konkursförvaltaren Dan Nordblad att det kommit in anbud från några intressenter. Nordblad har annonserat ut åkerirörelsen med 42 anställda, fordon och fastighet på Södra backa i Borlänge.

– Jag kan i dag inte uttala mig om orsaken till konkursen, men väldigt många i åkeribranschen har det tufft, konstaterar Dan Nordblad vars advokatbyrå Glimstedt förvaltar flera åkerikonkurser.

AW:s 42 anställda är uppsagda och alla bilarna står. Nordblad hoppas att han ska kunna överlåta konkursboet på någon ny speditör men det är för tidigt att uttala sig om chanserna och ju längre stilleståndet i firman varar desto lägre blir chanserna.

18 oktober avgörs ödet för de 63 anställda i konkurshotade Högosta Åkeris pågående rekonstruktion vid Mora tingsrätt.

Läs mer om lönsamheten i åkeribranschen HÄR.