Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Numera röstar vi den andra söndagen i september – därför tidigarelades valdagen

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Tidigare röstade vi alltid den tredje söndagen i september. I år sker valet redan den andra söndagen i september, precis som för fyra år sedan. Tidigareläggandet syftar till att ge bättre förutsättningar till den nya regeringen.

Annons

Valet för fyra år sedan, den 14 september 2014, var det första val som hölls den andra söndagen i september. Tidigare hölls valet alltid den tredje söndagen i september. Förslaget att tidigarelägga valet med en vecka lades fram för snart nio år sedan.

Propositionen 2009/10:80 "En reformerad grundlag" lämnades av regeringen Reinfeldt till Riksdagen i december 2009. I propositionen skriver man bland annat följande:

"För att skapa utrymme för en reglering som ger en ny regering bättre förutsättningar att påverka innehållet i sitt första budgetförslag efter ett val föreslås vidare att valdagen flyttas från den tredje till den andra söndagen i september".

Riksdagen beslutade senare att genomföra ändringen.

Fotnot: Väldigt många har valt att förhandsrösta i år, bland annat i Falun.

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips