Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu vill Mikael Styrman stoppa förfallet av Rottneby

Rottneby herrgård med tillhörande fastigheter har stått och förfallit under en mängd av år.
Men nu ser det ut som det kan bli ett stopp på förfallet.
Ägaren Mikael Styrman har nämligen lämnat in en lista till Falu kommun med åtgärder han tänker göra.

– Vi har fått information och signaler om att Mikael Styrman tänker bosätta sig i Falun igen, och att han har planer på att genomföra åtgärder på sin fastighet. Jag vet också att han redan har inlett det arbetet, säger Dan Westerberg (C), ordförande i myndighetsnämnden för miljö- och byggfrågor.

Sedan slutet av 1990-talet har Mikael Styrman haft Rottneby herrgård i sin ägo.

Men när Falu kommun 2003 beslutade att bilda naturreservatet Rottnebyskogen, avbröt Styrman all kontakt med kommunen och lät herrgården och närliggande fastigheter att förfalla.

LÄS OCKSÅ: Rottneby herrgård fortsätter att förfalla

Nu verkar läget ha förändrats.

Förfallet kan vara på väg att stoppas.

Mikael Styrman har nämligen till Falu kommun lämnat in en åtgärdslista innehållande 38 olika punkter.

Åtgärdslistan är indelad i fyra olika områden, från utförda åtgärder till planerade åtgärder på längre sikt.

Åtgärdslistan och Styrmans närvaro i Falun, fick myndighetsnämnden att i förra veckan ta ett beslut om att skjuta upp den planerade tillsynen av herrgården till 2017.

– Det stämmer. Åtgärdslistan visar att han är beredd att ta tag i förfallet och nu ger vi honom chansen. Jag brukar själv åka förbi herrgården då och då, och har med egna ögon kunnat se att saker hänt den senaste tiden. Kontakten med Styrman har också förbättrats betydligt, säger Dan Westerberg.

Det huvudsakliga målet på lång sikt verkar vara att riva den förfallna stallbyggnaden på området, och flytta handelsträdgården till ett mera naturskönt läge med utsikt över Hosjön.

"Handelsträdgården görs väsentligt mycket tillgängligare än i dag med den blivande lokaliseringen och trädgården kan använda sig av den norra infarten till gården", skriver Styrman i sitt brev till kommunen.

LÄS OCKSÅ: Två personer försökte bryta sig in i herrgården

Tanken är också att den så kallade kuskbostaden ska rustas upp, så att Styrman och hans familj ska kunna bo där i framtiden.

I sin medskickade åtgärdslista till kommunen beskriver Styrman de åtgärder som han redan ska ha genomfört.

Dit hör viss restaurering av arrendatorsbostaden, uppsatta metallhinder för att stävja "okynnestrafik till och från gården", reparationer av uppbrutna öppningar och installering av kameror och sensorer.

I nästa skede tänker Styrman bland annat koppla in el i herrgården, sätta upp stängsel mot naturreservatet, göra tätningsåtgärder av taken, gallra och röja samt köpa in en vakthund.

Men i nuläget säger han inget om någon större renovering av själva herrgårdsbyggnaden.

För ett tag sedan lämnade också Styrman in en begäran om planbesked till Falu kommun, för att kunna bygga nya bostäder på mark som gränsar mot Rottnebyskogens naturreservat.

DT har sökt Mikael Styrman för en kommentar, men denne har inte gått att nå.

LÄS OCKSÅ: Nu vill Styrman bygga nya bostäder i Rottneby