Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu tar Maria gärna emot i den historiska stugan

Den lilla stugan i Gonäsheden där Dan Andersson skulle ha flyttat in 1920 var svårt förfallen när Maria Norgren för fem år sedan bestämde sig för att renovera den.
Nu är arbetet i stort sett klart och det är med stolthet som Maria tar emot och berättar om stugan.

Annons

– Förut när det kom folk som ville se stugan skämdes jag lite, men nu är jag desto stoltare, säger skådespelerskan Maria Norgren.

Fastigheten har varit i familjen Norgrens ägo sedan 1880 då Marias farfars och farmors far och mor flyttade in i den lilla stugan som byggdes på 1700-talet. 1914 byggdes ett nytt och större boningshus på tomten.

Olga Andersson, Dan Andersson hustru, jobbade 1920 som lärarinna i Gonäs skola och paret bodde då i byn. Sedan kom beskedet att Posten skulle in där Dan och den gravida Olga bodde.

På något sätt fick de nys om att den lilla stugan på Norgrens tomt stod tom och Anderssons erbjöds att hyra den. Dan satte i gång att göra i ordning i bostaden för att så snart som möjligt kunna flytta dit, men så blev det inte för hans del.

I september reste Dan till Stockholm för att söka jobb och han tog som vanligt in på Hotell Hellman. Där avled han den 16 september sedan han blivit cyanidförgiftad.

Olga flyttade ensam in i stugan och dottern Monika bodde där sina första tre och ett halvt år, innan den lilla familjen fick en lärarbostad i Blötberget där Olga hade fått jobb.

– Men Monika vistades mycket här när hennes mamma jobbade, berättar Maria.

Därefter bodde folk i stugan fram till 1960-talet. Sedan stod stugan tom och utan underhåll i många år och det satte sina spår. Och efter att det hade börja regna in gick förfallet fort.

– Jag brukade prata med stugan och säga "det ordnar sig". Till slut kände jag att något måste göras. Men jag hade inte ekonomi själv för att klara renoveringen.

Maria ordnade fram pengar via fonder och EU och därmed var det klart att sätta i gång.

– Det här med att söka pengar tog mycket tid och kraft.

Maria och hennes man Stefan Frick satte i gång med projektet och gjorde det tillsammans med ett antal byggnadsvårdare, snickare, murare, målare och plåtslagare.

– Tillsammans resonerade vi oss fram till lösningar allt eftersom.

Nu är stugan återställd som den kan ha sett ut på 1920-talet då Dan Andersson skulle ha flyttat in.

– Nu finns det inte en millimeter av stugan som jag inte känner till. Det har varit enormt mycket arbete och svårt att kombinera med mitt jobb som skådespelare, men nu är det klart.

Maria Norgren säger att hon i mån av tid och efter överenskommelse gärna visar stugan.

– Den kommer också att vara öppen dagligen under Dan Anderssonveckan och eventuellt ska jag försöka få till någon föreställning i stugan, tillägger Maria.

Det kan tilläggas att Marias energiska jobb med stugan gjorde att hon i år blev nominerad till Björkmanska kulturpriset, men priset tilldelads Kulturskolan