Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu stundar vård av centralens klenod

Upprustningen av väntsalen i Grängesbergs central avancerar. Snart stundar också en renässans för husets, och även ortens, verkliga klenod, den jättelika väggmålningen utförd av konstnären Jerk Werkmester när stationen var nybyggd 1940.
På torsdagen besiktades verket av konservatorn Lennart Persson från Svärdsjö tillsammans med berörda kommunala företrädare. En offert utlovas inom kort.

Som tidningen redan omtalat får väntsalen ett välbehövligt miljölyft efter "busets" ohämmade framfart i lokalen. Inte ens den kulturhistoriskt intressanta väggmålningen har skonats. Nu är avsikten att den ska återställas med varsam hand och enligt konstens alla regler.

– Den är inte bara smutsig. Bland annat har man roat sig med att måla en svart fläck med färg på den och vidare finns flera ljusa fläckar som tyder på fuktskador efter något blött som kastats på målningen, kunde Persson konstatera efter en snabb överblick.

Han ska nu sammanställa ett förslag till åtgärd och inom en nära framtid ska han leverera en offert på uppdraget.

Med vid besiktningen var de båda kommunala företrädarna, kultursekreteraren Susanne Eriksson respektive Ulf Westman, ingenjör vid fastighetskontoret. Båda ser fram mot att det stora, vackra och inte minst lokalhistoriskt intressanta verket ska få en upprättelse.

Det har, som många känner till, formen av en jättelik illustrerad karta som ger en god uppfattning om hur det var i Grängesberg för dryga 70 år sedan.

– Målningen har ett högt bevarande värde. Jag tycker man kan kalla den för en verksamhetsberättelse om det gamla Grängesberg, säger Susanne Eriksson med entusiasm.

Gruvan med alla dåvarande schakt, lavar och arbetarekvarter är tydligt presenterade liksom dåtidens järnvägar, Bergslagsbanan och Frövi-Ludvikabanan. Det som målade till väntande tågresenärers trevnad är nu ett synnerligen värdefullt tidsdokument.

Att målningen är utförd av konstnären Jerk Werkmester förstärker värdet åtskilliga snäpp.

– Han är ju representerad i hela landet och även utomlands och han gjorde många monumentala målningar, bland annat i Grand hotell i Falun, påminner kultursekreteraren.

Som kuriosa kan nämnas att han även är skaparen av altartavlan i Hörkens kyrka.