Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu stoppas tillträde till Jox-havet

Nu stoppas tillträde till det så kallade Jox-havet fyllt med miljögifter intill pappersbruket i Grycksbo.

_ För att minska risken med påverkan på människors hälsa så kommer vägen till Jox-havet att grävas av, konstaterar Anders Adolfson på länsstyrelsens miljöenhet efter en inspektion på Arctic Paper Grycksbo.

Läönsstyrelsen blev informerad av bolaget om att området som tidigare använts av brukets räddningstjänst som övningsplats nu inte längre används och att det material som funnits där nu är borta.

Jox-havet och gamla utsläpp till sjön Grycken är gamla miljösynder som man fortfarande tar på allvar och försöker hitta lösningar på.

Under inspektionen på bruket så diskuterades om bolaget kunde deponera den tunga delen av bottenslammet från reningsverket på Alviksdeponin, två-tre kubikmeter två gånger om året.

Om prov visar att det är möjligt så är det okej men annars kräver länsstyrelsen att slammet skickas för externt omhändertagande.

Arctic Paper redovisade också att det vanliga slammet från reningsverket ska användas för att täcka Alviksdeponin men man har också börjat med en diskussion med andra tänkta användare av slammet. Arctic Paper bedömer att de själva behöver minst 50 orocent av slammet för sin efterbehandling.