Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu stänger Pia Åkerström lanthandeln i Tänger för gott

Pia Åkerström som driver lanthandeln i Tänger har nått vägs ände. Butiken bär sig inte, och nästa söndag stänger hon för gott.
– Det håller inte längre, och det känns väldigt vemodigt.

Annons

Redan för några år sedan stod en stängning för dörren, men då beslöt sig Pia Åkerström för att försöka ett tag till. Men nu har hon nått vägs ände och nästa söndag stänger butiken i Tängerdalen.

– Det känns som en bit av mig. Man hoppas på en kenovinst varenda kväll så att det skulle kunna gå att fortsätta, men nu håller det inte längre, säger Pia Åkerström som drivit butiken i 27 år.

– Kunder som kommer tycker det är hemskt. Men jag har en väldigt liten butik med dåligt utbud och omsättningen sjunker för varje år. Jag har sagt i flera år: att inte en vinter till, men nu går det inte längre.

Vad betyder den här butiken för dig?

– Den är jag. Den är en bit av mig, och därför känns det så väldigt vemodigt just nu.

Vad ska du göra istället?

– Det vet jag inte, men jag är optimist och tänker att det löser sig.

Per-Olov Alderback som är ordförande för Samverkan i Tängerdalen säger att lanthandeln betyder mycket, framför allt för de äldre.

– Servicen på landsbygden blir sämre och sämre. Lanthandeln har varit en knutpunkt, en träffpunkt i samhället. Dessutom har den varit ombud för Systembolaget och apoteket och servicen blir klart sämre här när det försvinner.

– Men så här det ser det ut i hela Sverige nu. Många som bor här jobbar inne i Falun och handlar väl där. Man vill ha ett bättre utbud och en liten lanthandel kan såklart inte hålla så mycket varor.

Och lanthandeln i Tänger är inte ensam om att nu få lägga ned. Precis i dagarna har även Garsås handel fått stänga.

De som bor i Tänger får nu ta sig till Rönndalen och Tempo, där närmsta affären ligger efter att lanthandeln stänger. Och Marie Andersson som driver butiken säger att det är tråkigt att lanthandeln stänger, men också att hon förstår beslutet.

– Det är såklart synd och tråkigt att butiken stänger, men jag förstår henne. Får man ingen lönsamhet är det svårt att driva butik. Och det är ett tufft jobb, det är liksom inte bara att gå runt och peta i hyllorna.

Märker ni av att det blir mindre service på landsbygden?

– Det märks att det inte längre finns postkontor och bank härute. Vi har inte ens en bankomat, vill man ta ut pengar i dag så är det hos oss eller macken det går.

Ska man tänka på något särskilt för att driva butik här ute?

– Jag tror att man ska ha ett brett sortiment. Och lyssna mycket på vad kunderna vill ha.