Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu stämmer hon kommunen

Lena Heed Sandlund fick sparken av Mora kommun på personliga skäl. Nu söker hon upprättelse och det kommer hon att få, enligt arbetsrättsexperten Bengt-Göran Silverflod.

– Det måste vara fruktansvärt påfrestande för Lena Heed Sandlund med denna förföljelse, för det menar jag att det är, säger han och sågar kommunens agerande vid "fotknölarna".

– Jag tycker ärendet är bedrövligt handlagt och det kan bli svindyrt för kommunen, säger Bengt-Göran Silverflod.

Lena Heed Sandlund fick sparken med motiveringen att hon hade druckit vin med boende på den gruppbostad där hon arbetar.

Hon tvingades göra en alkohol-screening därför att arbetsgivaren, Moras socialförvaltning, ville ta reda på om hon hade alkoholproblem.

Screeningen visade inget anmärkningsvärt, men Lena Heed Sandlund fick inte ha kvar jobbet.

Nu tänker hon inte ge sig och känner sig stärkt av stödet från Bengt-Göran Silverflod.

– Han har betytt mycket för mig. Nu har jag lämnat in en stämning till Mora tingsrätt för den felaktiga varning jag fick efter att ha druckit några centiliter vin vid ett festligt tillfälle. Facket driver resten av ärendet, uppsägningen, till central förhandling och förhoppningsvis till Arbetsdomstolen.

Bengt-Göran Silverflod är övertygad om att Lena Heed Sandlund vinner både i tingsrätt och arbetsdomstol.

– Skulle någon varnas och sägas upp är det inte hon, utan snarare ansvariga chefer inom kommunen, som utsätter Lena Heed Sandlund för detta. Jag är förvånad över att kommunen inte verkar vilja förlikas med Sandlund och få ärendet ur världen, säger Bengt-Göran Silverflod.

Bengt-Göran Silverflod säger att han är förvånad över att socialförvaltningen i Mora tillåts agera så självsvåldigt och inkompetent i så allvarliga ärenden och att man tycks förfölja just en person, med tanke på att det vid en exakt likadan händelse bara utfärdas varning till den ena personen, där det inte borde ha utfärdats någon alls.

– I ett justerat protokoll framgår det att man stänger av en anställd, utan lön. Detta är en mycket allvarlig händelse och sker i princip bara om man grovt har misskött sig till exempel vid våld eller hot om våld, vid stöld eller liknande. I det här fallet har man stängt av någon mot hennes vilja, sedan har man sagt upp henne på grund av personliga skäl, oklart på vilka grunder. Som jag ser, av de handlingar jag tagit del av är utgången i Arbetsdomstolen fullständigt given.

– Uppsägningen kommer att ogiltigförklaras. Lena Heed Sandlund kommer att återfå sin anställning och därtill ett kraftigt skadestånd, säger Bengt-Göran Silverflod och fortsätter: Det är för mig en gåta att kommunen/förvaltningen låter ärendet gå till AD. Det blir bara en mycket lång och dyrbar process för kommunen, säger Bengt-Göran Silverflod.