Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu sprängs det för nya ungdomsbackar på Lugnet

– Tänt var det här!
Varningsropet letar sig över den gamla slalombacken på Lugnet, och sekunden senare har ännu en sprängsalva skjutits av.
Det sprängs för tre nya ungdomshoppbackar.

Det första spadtaget för de nya ungdomshoppbackarna togs redan 2010.

Men det är först nu, mer än fem år senare och efter ett beslut av VM-bolagets styrelse för någon månad sedan, som projektet är på väg att realiseras.

– Nu är vi mitt i produktionen med borrning, sprängning och losshållning av berget. Av berget bygger vi överbackarna, säger projektledaren Henrik Belin.

VM-bolaget har beslutat att satsa 3 miljoner kronor av VM-vinsten på att bygga tre ungdomsbackar: K8, K15 och K35.

– Man får enkla backar. Det blir en markprofil kan man säga. Förutom på K35 där vi bygger själva startplatsen som ett torn. Ganska sent kom vi fram till att det skulle vara den bästa lösningen.

Varför behövs ett torn?

– I och med att vi fyller överbackarna med mycket material, så blir det ganska stora slänter. Genom att ta ner överbacken i K35 med sju meter, så får vi ett mindre torn och en betydligt mycket mindre slänt. Den här slänten hade nog inte blivit så snygg på Lugnet.

Arbetet är alltså i full gång i den gamla slalombacken.

Den berömda grusgropen växer sig allt större för varje dag.

– Det känns spännande att vi nu är i gång med arbetet. Många i backhoppningsvärlden tycker det är bra att det blir en rekryteringsanläggning i Falun, säger Henrik Belin.

Kommer alla massor att användas till bygget av backarna?

– I huvudsak, men vi får ett litet överskott på 6 000-8 000 kubikmeter berg som vi ska se om det finns några intressenter till. Kanske vi kan sälja massorna och få ett bidrag till kalkylen, det behöver vi.

Sprängning och borrning sköts av elever från en bergskola. Under tio veckor är Lugnet utbildningsplats.

– Det handlar om en ettårig utbildning, som syftar till att de ska bli borrare och bergsprängare. Vi har hamnat på en rejäl arbetsplats, där vi får ta hänsyn till vibrationskänsliga byggnader runt berget, säger instruktören Kenneth Runsö.

Instruktören är dock inte så imponerad av själva bergets beskaffenhet.

– Berget är hopplöst, det är mycket trasigt vilket gör att det är svårt att hitta rätt laddningsförhållanden och så där. Men det är bra för eleverna att lära sig. Vi gör inte så stora sprängsalvor, utan det handlar om 20-30 kvadratmeter åt gången på olika djup. Kanske vi gör lite större salvor framöver när vi kommer längre upp på berget, säger Kenneth Runsö.

I slutet av december ska sprängningsarbetena vara avslutade, men det kommer att dröja ytterligare en tid innan de första hoppen kommer att kunna genomföras i den nya anläggningen.

– Vi kommer att ha en del arbete kvar efter sprängningen med att flytta massor och göra klart överbackarna. Det är viktigt för oss att hålla en stram budget och då får tidsaspekten glida lite för att inte göra av med mer pengar än nödvändigt, säger Henrik Belin.

När tror du premiärhoppet kan ske?

– I slutet av januari eller i början på februari.