Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu snurrar det i Äppelbo

På fredagen var det lite högtidligt i Äppelbo när Ikea skulle inviga sin vindkraftpark på Korpfjället. På plats fanns dels de sedvanliga gästerna med politiker och företrädare för de olika företag som varit involverade. Men även nio personer som namngett de olika vindkraftverken.
– Vi har fått in 50 förslag på vardagshjältar som borde få namnge ett vindkraftverk, berättade Ivana Flygare, informationschef på Ikea.

Det var i höstas som bygget av vindkraftverken på Korpfjället tog fart, under några veckor var det en intensiv trafik på vägarna runt Tyngsjö, upp mot Korpfjället.

Det handlade om att alla delar till de nio vindkraftverken skulle komma på plats och monteras. Tanken var att de skulle tas i drift under våren, men redan före nyår var det flera som var klara att tas i drift. Under våren kunde O2 Vindkompaniet överlämna dem till den nya ägaren Ikea.

Att namnge dem med nummer passar inte riktigt in i Ikea filosofi och då växte idén fram om att namnge dem efter lokala vardagshjältar, eller människor som gjort lite speciella insatser för den bygd de lever i. Eftersom området ligger på gränsen mellan Malung-Sälens och Vansbro kommun så föll det sig så att vardagshjältar från de två kommunerna kunde nomineras.

– Det är kändes oerhört trevligt att vara med om och försöka plocka fram de som betyder allra mest, för det var ju bara nio av de 50 som kunde få namnge vindkraftverken, konstaterade Ivana Flygare.

Flera av de som fått äran att namnge vindkraftverken fanns på plats vid invigningen på värdshuset i Äppelbo. En saknades dock och det var Birgitte Sundqvist, som var engagerade i en rad verksamheter, men som gick bort i februari och representerades av sin dotter.

Peter Agnefjäll, vd för Ikea i Sverige, berättade under invigningen om vad som ligger bakom Ikeas satsning på vindkraft.

– Det är flera år sedan vi tog ett beslut om att miljö och hållbarhet ska integreras i alla beslut vi fattar och i det ingår det att använda förnybar energi, men även att förbruka mindre energi och ta till vara de råvaror vi använder på bästa sätt.

– Med dessa nio verk är vi i stort sett självförsörjande när det gäller el till alla våra varuhus i Sverige och genom att det också blir billigare är tanken att det ska komma våra kunder till godo, bland annat genom att vi lanserar nya produkter som förbrukar lite energi, fortsatte Agnefjäll.

Efter besöket på värdshuset åkte hela sällskapet ut till vindkraftverk nummer fyra, som numera heter Niklas, efter Sven-Åke Niklas Andersson, en eldsjäl från Äppelbo som alltid jobbat för bygden.

– Nu kan jag sitta hemma på farstukvisten och titta på mitt eget vindkraftverk, konstaterade Sven-Åke Andersson.

Om det blir fler satsningar på vindkraftverk för Ikea kunde inte Peter Agnefjäll uttala sig om.

– Men det är inte omöjligt.