Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu skrivs tryckerihistoria i Falun - världens snabbaste digitala tryckpress

Nu skrivs det tryckerihistoria i världen – i Falun:
– Det kostade åtta års utvecklingsarbete, berättar Alf Linder, teknisk chef på Scandbook.

– Och Scandbook runt 30 miljoner i investeringar, berättar vd Magnus Breitenstein.

Teknikskiften i världens äldsta teknikbransch, boktryckning, har inte skett särskilt ofta sedan Gutenberg uppfann tryckpressen i mitten av 1400-talet. Offsettrycket kom under 1900-talet och nu kommer nästa teknikskifte.

Enkelt kan man förklara det som en 1 500 kvadratmeter stor och ultrasnabb bläckstråleskrivare som kan spotta ut 4000 färdiga böcker i timmen, dygnet runt.

– Vi trycker svartvitt och det är ett antal miljoner bläckdroppar per sekund som sprutas på pappret någon millimeter från pappersbanan, det är ofattbart snabbt men resultatet mäter sig med det bästa offsettrycket. Vi trycker färdigt och binder boken online, säger Alf Linder.

– Vi har investerat för att göra något mot den prispress vi har från tryckerier i Baltikum och så vill vi nå nya kunder som vill ha små upplagor, förklarar vd:n, som med den nya digitalpressen fördubblar Scandbook Faluns tryckerikapacitet och tillägger:

– Det handlar om ett paradigmskifte.

Alf Linder berättar att man nu kan gå ifrån sina standardformat på böcker och trycka i nya format på upp till 1,35 meter brett kvalitetspapper från Arctic Paper i Munkedal eller Holmens bruk.

– Nästa steg är att vi under året ska bygga upp en portal där våra nya småkunder kan beställa sin bok. Vi gör det möjligt för egenutgivare att beställa sin bok i ned till 200 exemplar. När vi är klara kan man lägga ordern hos oss på hemsidan utan att kunna något om tryckerimetoder och i princip bara lämna över en worldfil, en kartong med bilder och ge oss ett exempel på en bok de tycker är snygg. Då ska vi med allt vårt kunnande utforma och trycka boken, säger Alf Linder, och förklarar att man i teorin skulle kunna leverera en bok på dagen men så kommer det inte att bli i praktiken.

– Vi är först och störst i världen med vår press, berättar Magnus Breitenstein.

Det finns mindre pressar av samma typ i England och Frankrike samt en i USA som trycker annat än böcker.

Egenutgivare och småförlag är något man hoppas på då egenutgivarnas Facebookgrupp har 5000 medlemmar och Scandbook tror sig vara ett konkurrenskraftigt alternativ. För den som drömmer om att ge ut en egen bok blir det nu mer ekonomiskt möjligt, runt halva priset mot vad man får betala hos en tryckare som producerar boken på det gamla sättet med arktryckning.

Vill man ha en exklusivare bok med hårda pärmar går det också bra, men det tar lite längre tid eftersom man måste limbinda boken med ett extra moment och inte i en och samma press.

Alf Linder har under sina år på Scandbook sett hur man arbetade med Gutenbergs metod i det nedlagda tryckeriet i Smedjebacken, potatistryck kallar han den urgamla klichétryckteknologin.

– Den här digitala pressen ger oss nya marknader och kunder. Stat, kommun och landsting trycker sina protokoll i ett speciellt format i några hundra exemplar. Här har vi redan fått uppdrag från Stockholms stad, statsstryck i S5-format som man tryckt i Polen tidigare. Vi kan nu trycka allt från pocket till A4-format, berättar Linder.

– Vi kommer att stärka vår närvaro i Sverige och Norge med denna maskin, säger vd:n, som med den nya pressen slapp varsla personal då man nu stänger pockettryckeriet på Ingarvet i Falun och flyttar denna tryckning till Litauen.