Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu ska teleproblemen kartläggas

Regeringen har gett Post- och telestyrelsen, PTS och Konsumentverket i uppdrag att se över täckningskartorna för mobiltelefoni.
Kartorna ska vara ärliga och gälla täckningen både inomhus och utomhus.

Annons

Mobiloperatörerna måste bli bättre på att informera konsumenterna om hur mobiltäckningen ser ut på olika platser. Det anser regeringen. Stickprovsmätningar som PTS gjort har visat att operatörerna ofta lovar bättre täckning än vad de kan hålla.

– Arbetet med utredningen pågår och vi vet inte exakt var vi landar. Vi har flera olika uppdrag. Ett av dem är att se över täckningskartorna så de blir ärligare. De behöver bli bättre.

– Det är till exempel stora skillnader på mobiltäckningen inomhus och utomhus. Vi har också startat dialog med bland annat operatörer, regionala företrädare och myndigheter för att få en bild av situationen, säger Anna Wikström, enhetschef PTS.

När det gäller smarta telefoner kan de sämre mottagningsförmåga än äldre modeller av mobiltelefoner.

– Enligt lagen om elektronisk kommunikation har alla rätt till telefoni i Sverige, men det är teknikneuralt, du kan alltså inte kräva att få en viss teknisk lösning.

– En annan aktuell fråga är de abonnenter som berörs av Telias teknikskifte. Där Telia Sonera monterar ned det fasta telefonnätet måste de kunna erbjuda alternativa ersättningslösningar, säger Anna Wikström.

Utredningen arbetar med mobil täckning, men det går inte att bortse från internetanvändningen i sammanhanget, anser Anna Wikström.