Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu ska skolan blogga

Även små skolor på landet kan ha bra och innovativa idéer.
Ullvi skolas bloggverksamhet är ett sådant exempel.
Därför har den nu blivit en av tolv utvalda skolor i landet som ingår i Leaderprojektet Små skolor i Utveckling.

– Det här handlar inte om att rädda byskolor utan om att visa på de goda exemplen, säger rektor Karin Elfving.

Nästa vecka startar projektet officiellt, men man är redan i full gång i Ullvi.

– Mest jobbar vi med vår nya blogg men snart ska vi också börja med något som kallas snillelistan, fortsätter hon.

Snillelistan är egentligen en inventering av vilka som bor och verkar i skolans närhet och hur dessa personer skulle kunna berika skolans verksamhet.

– Det handlar om att stärka skolans roll i bygden, men också tvärt om. Det ska bli så spännande att se vilka olika personer och kunskaper som finns i vår närhet och hur vi kan samarbeta, säger Karin Elfving.

I klassrummet intill håller eleverna i Ullis Elisson Granes klass som bäst på att uppdatera sin nya blogg. För dem är det inget konstigt att "svarta tavlan" plötsligt blivit en stor datorskärm som går att klicka på.

– Ullis! Spela upp katten igen - det var så roligt!

På tavlan syns elevernas nya blogg där de sedan en knapp månad tillbaka via datorn berättar vad man håller på med i skolan och också lägger ut olika egna projekt. Varje vecka utses två elever som bestämmer innehållet och sedan hjälps alla åt.

– Allt som publiceras går via mig och vi diskuterar också tillsammans om det skulle vara något som inte passar in, berättar Ullis Elisson Grane som bloggat med skolbarnen i Ullvi sedan 2008.

–  Katten Ullis! Snälla! "tjatar" eleverna igen.

Den önskade katten är en så kallad voki - en animerad figur - som kan läsa upp en text som man skriver åt den eller så läser man själv in rösten. Och nu öppnar katten på "svarta tavlan" munnen och börjar prata - rösten är lärare Ullis.

– Jag var borta förra veckan och tyckte det var kul att skicka en hälsning till klassen och berätta vad som skulle hända när de hade vikarie, förklarar hon.

I dag är det barnens tur att göra egna "vokis". Först ska de bestämma hur figuren ska se ut, sen vilken bakgrund det ska vara och de kan även bestämma både frisyrer och kläder.

Det kan låta som lek och Ullis Elisson Grane håller med till viss del:

– Framför allt är det ett sätt att få dem motiverade. Datorn är bara ett verktyg och just nu har vi engelska.

– När ni är klara med er voki ska ni skriva en text på engelska som den ska säga. Alla skriver texten på papper och sen väljer ni vilken röst ni vill ha, informerar hon barnen.

I klassen finns elever från första till tredje klass, alla får samma uppgift och arbetar utifrån sin egen nivå.

– Jag använder datorn som hjälpmedel i alla skolämnen. Drömmen vore att alla hade en egen dator eller läsplatta - då skulle vi kunna utveckla arbetet ännu mer, avslutar Ullis Elisson Grane.

Fotnot: Vill du besöka klassens blogg så är adressen ullviskola.se