Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska hockeypubliken kartläggas

– Det är skillnad på turister och besökare.
Det säger kommunens näringslivschef Per Strid.
Under hösten och vintern kommer han att undersöka hur mycket hockeybesökarna spenderar vid LIF:s hemmamatcher.

Annons

Enligt politikerna i kommunstyrelsen håller näringslivschefen Per Strid på att uppdatera en konsekvensanalys från 1990-talet, men det stämmer inte.

– Nej, den undersökningen jag håller på med baseras helt och hållet på nya siffror och den initierade jag innan LIF:s borgensansökan kom på tal, säger Per Strid.

Undersökningen håller som bäst på att beställas och kommer att utföras av ett företag som Per Strid arbetat med hos sin förra arbetsgivare - Vasaloppet i Mora.

Vid tre olika typer av hemmamatcher kommer köpvanorna hos LIF:s besökare att karläggas.

Hockeybesökarna kommer hit, käkar kanske lite, ser matchen och åker hem igen. Ingen handlar mat eller kläder - det vet väl alla?

– Det är precis sådana kommentarer jag vill komma bort i ifrån. Jag vill ha fakta och inte antaganden. Endast med fakta i botten kan man fatta beslut.

Kommer du att undersöka hockeyskolans inverkan på Leksands näringsliv också?

– Nej.

Varför inte?

–  Det är en annan typ av undersökning som jag inte fått i uppdrag att göra. Man måste skilja på turister och besökare - turister har rest minst tio mil och vistats minst 24 timmar på resmålet.

– Visst skulle man kunna göra en uppskattning av de turistekonomiska effekterna som uteblir när hockeyskolan inte är i gång - men en uppskattning är inte en samma sak som en undersökning där man frågar den enskilde turisten.

Hur mycket kommer undersökningen att kosta?

– Den faktiska kostnaden ligger på mellan 50 000 kronor och 70 000 kronor och vi räknar med att kunna dela den med några av LIF:s sponsorer.

Varför skulle de vilja vara med betala?

– De får en unik rapport som visar ett mått på hur besökarna uppfattar deras sponsormedverkan vid hemmamatcherna, avslutar Per Strid.