Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu ska grundbemanningen höjas

Motsvarande 10,5 nya heltidstjänster för att öka grundbemanningen, en rejäl översyn av organisationen som kan ge förbättrat schemautnyttjande, skärpt ekonomistyrning samt en förändring av den så kallade flyttiden.
Där har ni kommunledningens recept för att få ordning i den stormiga äldreomsorgen.

I stort sett utgår förslaget, som väntas klubbas igenom av omsorgsnämnden 26 september, från den konsultrapport av Lars-Åke Almqvist som nu är klar.

Almqvist får också förnyat förtroende genom att få ett uppdrag, motsvarande fem heltidsdagar, där han ska ge viss utbildning inom organisationen.

– Han ska stötta cheferna, så att de får rätt "verktyg" i sitt arbete. Schemaläggningen har hittills varit ett problem, det gäller ju att ha rätt antal personal vid rätt tidpunkt, säger kommunalrådet Leif Nilsson (S).

Han och partikamraterna Ingemar Hellström (vice kommunalråd), Monica Forsgren (omsorgsnämndens ordförande) samt Karl Johansson (vice nämndordförande) satt under tisdagsförmiddagen i möte med främst mellanchefer från äldreomsorgen för att gå igenom konsultrapporten samt staka ut framtiden.

– Jag uppfattar det som att cheferna inom äldreomsorgen i stort sett är positiva till förändringen. Visst kan det säkert finnas någon som ändå säger upp sig, men jag tyckte att det var bra stämning under mötet, säger Leif Nilsson.

Han håller fast vid att den "galopperande utvecklingen" mot ett allt större budgetminus, till följd av att 100 timvikarier tagits in under året, har varit ohållbar.

– Vi var bara tvungna att ta tag i det här.

Det betyder att sidsteppningen av Anders Hjelm, som högste ansvarig för äldreomsorgen, står fast men att han jobbar kvar fram till pensionering i sommar.

Tidigare var förslaget att ännu en konsult skulle tas in för att formellt få ansvar för ekonomin inom äldreomsorgen. Men där backar nu kommunledningen en smula och nöjer sig med att ta konsulthjälp med ekonomistyrning, utan att vederbörande blir något slags chef.

– Vi ska nu titta på vilken profil den nye förvaltningschefen, efter Anders Hjelm, ska ha. Vi räknar med att få klart med ny chef så fort det går, säger Leif Nilsson.

Han tillägger att nuvarande chef för äldre- och handikappomsorgen, Gun Andersson, visserligen har sagt upp sig men jobbar kvar till november och därmed kan ta ett stort ansvar för verksamheten under de närmaste månaderna.

I sammanhanget funderar politikerna på om det i framtida organisation möjligen kan räcka att förvaltningschefen i samarbete med enhetscheferna sköter ledningsarbetet för äldreomsorgen, vilket i så fall skulle innebära att tjänsten efter Gun Andersson kan sparas in.

– Men det här med organisationen är en process vi måste igenom innan vi vet exakt hur det kan bli. Vad vi däremot vet är att vi nu är villiga att sätta in 10,5 tjänster till för att höja grundbemanningen inom äldreomsorgen. Det behövs för att få stabilitet, säger Leif Nilsson.

När kommer de nya tjänsterna att inrättas?

– Successivt från nu. Vi är villiga att sätta i gång så snart det går.

Eftersom kostnaderna för vikarier redan nu är så stora ser kommunledningen det snarast som ett nollsummespel att ersätta en del av vikarierna med fastanställda.

Under måndag-onsdag nästa vecka tänker Leif Nilsson, Ingemar Hellström, Monica Forsgren och Karl Johansson åka ut och träffa personal på äldreboendena för att diskutera förändringarna.

– Vi vill träffa personalen och få en chans att ha en dialog med dem.