Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu ska den gamla stenbron renoveras och bli besöksvänlig

Att äga en fornminnesklassad valvbyggd stenbro kräver sitt. Det vet Tyngsjö Bygdegårdsförening, som nu ska ta sig an en renovering av den stenbro som kallas för Sundsbron och som föreningen äger. Bron som byggdes 1812 var ett viktigt tillskott in det forna (och nuvarande) vägnät som påbörjades runt 1800 och som förbinder Malung med Filipstad.

Tidigare hade samfärdseln skett lättast på vintertid, då sjöar och myrar var frusna, vilket underlättade för hästfororna att ta sig fram med sina laster. 1951 byggdes en ny bro, en betongbro och då skulle den gamla stenbron sprängas, men ortsbor tillskyndade och bron räddades och Statens Vägverk skänkte bron till Tyngsjö Bygdegårdsförening, som alltså varit broägare sedan 1972.

Under årens lopp har området runt bron förslyats och brons konstruktion har börjat försämrats, genom att fästena på vid brons ändar har underminerats. En valvbro av denna konstruktion har kraftpåverkan horisontellt mot sina fästen, vilket romarna redan under Romarriket kände till när de byggde sina akvedukter och andra valvkonstruktioner.

Bygdegårdsföreningen har sökt medel för upprustning och för att göra platsen besöksvänlig.

– Länsstyrelsen i Dalarna har varit mycket välvilliga och hjälpsamma, säger Maths Cargård, som hållit i ansökningsförfarandet gällande ekonomiska medel.

Föreningen har beviljats ett stöd på 200 000 kronor och kommer själva att ställa upp med fysiskt arbete och även det kapital som eventuellt kommer att fattas. Arbetena beräknas påbörjas under juni och vara avslutade någon gång under hösten 2020.

Ansvarig för själva restaureringen av stenbrons konstruktion är Göran Lisserkers från Vikarbyn medan Bygdegårdsföreningen svarar för markarbeten runt om bron. Man hoppas att få tillstånd till att bygga en liten parkeringsplats för besökande och även anordna en gångväg fram till bron. En liten vacker stenbro, som spänner över ett vatten från den vackra Tyngsjön i öster, som sedan via ett vattensystem är förbundet med sjön Naren och sedan Göta Älv och Västerhavet.

En bro blir ofta symbolen för att överbrygga och sammanbinda. Den planerade restaureringen av Sundsbron blir ett sammanbindande i tid, med brons tillkomst tidigt 1800-tal och nutid. En ny epok tar vid.

Text: Åke Rosén

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med DT Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel