Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu satsar Liljan på finsmakarna

Färre rätter men betydligt högre kvalitet. Det är vad restaurang Liljan hoppas ska locka Borlängebor och tillresta till à la carte-restaurangen som nu servas av både ny köksmästare och ett helt nyrenoverat kök.

– Vi vill kunna erbjuda en matsedel som är mer säsongsmässigt anpassad och även betydligt mer baserad på lokala råvaror.

Det säger Jonatan Nellfors, ny köksmästare vid restaurang Liljan sedan en och en halv månad.

Liljan har nu under lång tid satsat stort på sitt nöjesutbud och nästa steg blir nu alltså att också tillfredsställa läckergommarna.

– När jag kom hit som köksmästare så pratade vi om vilken typ av restaurang vi vill vara, säger Jonatan.

Alla var då rörande överens om att inte göra några större förändringar av de populära luncherna. Lika överens var man också om att göra en rejäl satsning på att höja standarden på à la carte-menyn.

Ur menyn förpassades raskt pizza, kebab och rätter baserade på halvfabrikat till förmån för rätter där allt tillagas från grunden i det totalt ombyggda köket.

– Då Liljan tog över den Italienska restaurangen Malou vägg i vägg för ett par år sedan ingick också ett kök som stått oanvänt fram tills nu. Där har vi nu totalrenoverat från golv till tak och även bytt ut hela maskinparken, berättar restaurangchefen Therese Lundberg.

Även serveringsdelen fått en lyxigare touch där allt från porslin, glas och bestick till serveringspersonalens kläder bytts ut.

– De som kommer hit ska verkligen märka att förändringen består av så mycket mer än att bara kasta ut pizza och kebab. Vi vill kunna erbjuda någonting för alla utan att ha sju pastarätter, sju sallader och en mängd varianter av fisk- och kötträtter, säger Jonatan.

En handfull varianter på för- och efterrätter och till det sju till nio varianter på varmrätter. Allt efter säsong och tillgång på lokala råvaror.

– Vill man ha en bra burgare eller pasta så ska det finnas men också en fin röding för den som vill ha mer finess för både ögat och gommen, säger Jonatan.

Han säger sig också vara säker på att gästerna kommer att både märka och uppskatta att köket ska tillaga all mat från grunden.

– Beställer du en toast Skagen så ska du känna att vi själva har slagit majonnäsen, eller att både duchessen och bearnaisen har tillagats här till din Dalaplanka med lokalproducerad oxfilé, säger köksmästare Nellfors.

Sammanlagt arbetar fyra kockar i köket där två och två ansvarar för kvällarnas à la carte-matsedel respektive lunchmatsedeln.

– Sammanlagt är vi nio fast anställda och ungefär lika många timanställda, säger LIljans ägare, Abbe Kazikci, som hoppas mycket på den nya satsningen.

– Vi hoppas verkligen att folk vågar lämna sina stugor för att gå ut och äta gott. Det är de som äter hemma som är våra konkurrenter. Inte de andra krogarna, säger Abbe Kazikci.