Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu ritar vi om mediekartan i Dalarna – DT:s titlar blir mer lokala: "Viktigt att vi är nära våra läsare"

Nu blir det en ännu större satsning på den lokala journalistiken och närvaron ute i länet. Alla DT:s titlar föreslås få en egen chefredaktör och redaktionerna utanför Falun förstärks med fler medarbetare.
– Det kommer att märkas att vi blir ännu mer lokala. Vi vet hur viktigt det är att vi är nära våra läsare. Det här blir mycket spännande, säger Helena Nyman, chefredaktör för DT.

På tisdagsmorgonen presenterades ett förslag för medarbetarna på DT på hur företaget vill att titlarna ska se ut framöver. Förslaget ska nu förhandlas.

Bonnier News, där DT och Mittmedia ingår, fortsätter strategin med att tydliggöra varje enskild tidningstitels unika ställning och att stärka den lokala närvaron. I höstas gjordes den första förändringen när Avesta Tidning blev en självständig titel med egen chefredaktör och ansvarig utgivare i syfte att nå fler prenumeranter i Avesta.

– AT-satsningen har varit lyckad. Med en engagerad redaktion har redan god unik lokaljournalistik blivit ännu bättre, säger Carl-Johan Bergman, biträdande affärschef i Mittmedia.

Nu föreslås en liknande förändring för de övriga titlarna. Borlänge Tidning, Mora Tidning, Södra Dalarnes Tidning och Nya Ludvika Tidning kommer att få fler journalister på plats och en egen chefredaktör med syftet att göra den lokala förankringen ännu starkare och ta journalistiken närmare läsarna.

Den största förändringen sker för Borlänge Tidning som kommer att få en redaktion på nio personer och ha fullt fokus på Dalarnas näst största kommun.

– Borlänge med sina dryga 50 000 invånare har stor potential för att nå nya kunder. Här finns också goda förutsättning till utmärkt journalistik som engagerar Borlängeborna. Inte minst är kommunen ett nav för hela handeln i länet och här finns flera stora arbetsgivare. På BT:s redaktion har vi redan stärkt upp med fler reportrar, men nu gör vi det hela vägen ut, säger Helena Nyman.

BT blir den enda av de nya självständiga titlarna som får en egen ledarredaktör.

– Ett av skälen är att vi vill testa hyperlokal opinionsjournalistik. Hur kommer den att tas emot? Och hur berikar den samtalet i Borlänge? frågar sig Carl-Johan Bergman.

MT, SDT och NLT föreslås bestå av fem journalister vardera som gör det lokala innehållet – vare sig det handlar om allmänt eller sport. Det är mer än en fördubbling av reporterskaran. Till viss del kommer resurser att tas från det som varit DT:s centralredaktion i Falun. Carl-Johan Bergman ser stora fördelar med att ha mer reportrar ute på orterna.

– Vi får starkare lokal närvaro. Det ska i sin tur ge ännu mer engagerande lokaljournalistik – och i förlängningen ser vi att vi kan öka antalet prenumeranter.

Att det finns ett sug efter lokal journalistik vet vi. Varför har detta inte gjorts tidigare?

– Vi har alltid haft lokal närvaro. När vi i dag kan hitta synergier för att säkra den lokala journalistiken på andra sätt är det möjligt för oss att allokera resurser igen. Det är spännande, tycker Carl-Johan Bergman.

Dt.se är den stora sajten och där hittar alla digitala läsare fortsättningsvis nyheterna från hela Dalarna.

– Vi har genom åren arbetat upp sajten till en oerhört stark nyhetsförmedlare. Under en vecka kan vi ha inte mindre än en miljon artikelvisningar. Förhoppningsvis upplevs den som ännu mer intressant för den som bor i till exempel Ludvika eller Hedemora eftersom det blir mer innehåll från de kommunerna, säger Helena Nyman.

Rent allmänt har dt.se mycket höga siffror på särskilt ”blåljus-nyheter”, som olyckor, bränder och brott.

– Där är vi överlägsna i snabbhet och med så många reportrar ute i kommunerna kan vi vara på plats och livesända, säger Helena Nyman, som fortsätter som chefredaktör och ansvarig utgivare för Falu Kuriren och utgivare för dt.se..

Vad händer med Falu-Kuriren (som täcker Falun, Leksand, Rättvik, Gagnef, Vansbro och Malung-Sälen) i den här förändringen?

– Vi har i dag reportrar med ansvar för alla sex kommunerna och vi ska fortsatt vara bäst på att bevaka Siljan, Västerdalarna och Falun. Falun är den största och därmed viktigaste kommunen för oss. Falu Kuriren är ju den största morgontidningen i Dalarna och det är viktigt att vi är relevanta i hela området.

Vad händer med helgbilagan Pralin?

– Den fortsätter komma till prenumeranterna på helgen. Vi vet hur efterlängtad den är, säger Helena Nyman.

Hur kommer jag som prenumerant på till exempel Mora Tidning att märka skillnad?

– Fler reportrar som bevakar norra Dalarna ger mer nyheter därifrån. Så enkelt är det. Och en chefredaktör på plats i Mora kommer att ha en närmare dialog med sina läsare, tror Helena Nyman.

Förslaget till ny organisation ska nu förhandlas med Journalistförbundet och intentionen är att utannonsera fyra tjänster som chefredaktör och en tjänst som ledarredaktör för Borlänge Tidning.

Seth Jansson, ordförande i DT:s fackliga sektion, säger att sektionen alltid varit för mer reporterkraft lokalt.

– Sektionen var emot centraliseringen till Falun 2016 så vi är positiva till att organisationen decentraliseras och att den lokala bevakningen stärks. Samtidigt kommer det drabba medarbetare på individnivå när tjänster flyttas ut.