Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu riskerar den att avlivas

/
  • Räddad? Den lilla kalvens öde hade sannolikt legat i polisens händer om inte en ansökan om omhändertagan skickats in.

Annons

En ensam älgkalv som söker sig till bebyggelse är något väldigt vanligt enligt Naturvårdsverkets viltansvarige. Ändå är det väldigt få som vet hur man ska hantera en sådan situation.

För några dagar sedan fick Monica Olsson Wedekind och hennes make Roger påhälsning av en herrelös älgkalv i sin hästhage. Efter upprepade misslyckade försök att flytta kalven tillbaka till naturen tog de till slut in kalven till stallet och började undersöka vad de skulle göra med den. Till slut ringde de till naturvårdsverket och fick reda på att det de gjort var egenmäktigt förfarande och olagligt utan tillstånd.

- Kalven räknas som statens vilt och ingen får ta hand om en sådan kalv utan tillstånd. Den allmänna rekommendationen är att försöka föra kalven ut i skogen igen, om det inte går så får polisen avliva djuret i fråga, säger Tommy Svensson, avdelningsdirektör på viltförvaltningen.

Monica Olsson Wedekind får inte ihop logiken och anser att det vore bättre att placera kalven i älgparken i Rörbäcksnäs eftersom hon redan fått ett jakande svar därifrån gällande mottagandet av kalven.

- Inget av viltdjuren är privata utan tillhör staten och man får inte göra som man vill med dem. Vill en djurpark ta sig an kalven så får man ansöka om det, men då måste man också kunna bevisa att älgkon är död om inte undantagsafall anses rimligt, förklarar Tommy.

Monica har dock bestämt sig för att kämpa för den lilla kalven och har nu sett till att det skrivits en tillståndsansökan om att få ta hand om kalven.

- Man har ju liksom blivit fäst vid den redan, den är ju så hjälplös, nu hoppas jag bara att allt ordnar sig så att den inte blir avlivad, säger Monica.

Mer läsning

Annons