Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu råder det brist på smör

Antalet smörpaket i varuhusens hyllor har blivit drastiskt färre.
Storproducenten Milkos smör går i vissa fall inte att få tag i.
– Vi har helt enkelt för lite grädde, den räcker inte till, säger Mikael Backman, tillförordnad mejerichef på Milko i Östersund.

Varför är det brist på tillgången till grädde?

– Ja du, det är lite andra trender nu. Det går mera av andra feta produkter typ creme fraiche, gräddfil och feta produkter så det finns inte grädde nog att göra smör av, säger Mikael Backman.

– Det är inte bara vi som har brist på grädde utan gräddebrist har man på andra håll också så att det syns ute i butikerna, säger Backman.

Börjar det finns för få mjölkbönder?

– Ja, det skulle man kunna säga också. Skulle vi ha mera mjölk så skulle vi ju ha mera grädde också, så är det. Trenden går åt mera feta produkter. Tidigare skulle man ha magert nu vill man ha fetare och det svänger fort.

Har det varit brist tidigare någon gång?

– Nej det är just det att efterfrågan på fetare produkter ökat. Det är inte brist på mjölk men just grädde finns det inte tillräckligt av.

Ica Maxi i Falun är en av butikerna som haft problem att få tag i smör.

– Milko som är den största producenten har slut på råvara. Då handlar folk av andra märken och så blir det brist hos dem också. Förra veckan hade vi inget smör alls, säger Toni Mäkinen, mejeriansvarig på Ica Maxi.