Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu pensioneras europaparlamentariker Marit Paulsen (FP)

EU-parlamentarikern och röstmagneten Marit Paulsen (FP) från Malung slutar. I höst lämnar hon EU-parlamentet.
– Det är synd att vår viktigaste käring lämnar politiken, säger folkpartisten Bo Brännström.

Beskedet kom på Folkpartiets riksmöte i Västerås. Den 75-åriga Paulsen har länge varit engagerad i EU-politiken och i synnerhet i jordbruks-, livsmedels- och djurskyddsfrågor.

Redan i folkomröstningen om svenskt EU-medlemskap 1994 kampanjade hon för ja-sidan. Paulsen var då socialdemokrat. Hon gick 1998 över till Folkpartiet och valdes in i EU-parlamentet 1999–2004. Paulsen har varit partiets främsta röstmagnet och har även kallats in för att ge partiet skjuts i riksdagsval.

År 2009 gjorde hon come back i EU-parlamentsvalet och blev på nytt invald. Hon fick överlägset flest personröster av alla kandidater och Folkpartiet blev tredje största parti. Paulsen valdes om 2014 under parollen "Rätt tant för jobbet". Inför den valrörelsen fanns det dock frågetecken kring om hon skulle orka hela mandatperioden med tanke på hennes ålder och vacklande hälsa.

I november 2014 träffade DT Marit Paulsen i Bryssel. Läs reportaget här.

Folkpartisten Bo Brännström, oppositionsråd i Landstinget Dalarna, tycker att det är synd att Marit Paulsen lämnar politiken.

– Hon är en av få politiker som har fått någonting gjort här i världen. Djurskyddet och maten gör henne till en av EU-parlamentets stora politiker.

Vad betyder det för Folkpartiet i Dalarna?

– Det är en förebild vi förlorar. Hon visar att man kan komma från Yttermalung och bli en viktig politiker i Europa. Hon är ett exempel på de människor som har det som gör att de blir lyssnade på. När hon säger någonting har hon igen dold agenda – det hon säger tycker hon själv också. Det har hon vunnit mycket respekt för i Europaparlamentet.

Lotten Kluck, länsförbundsordförande för partiet i Dalarna:

– Det är jättesynd att hon lämnar. Sedan kan jag förstå Marit. Hon har gjort ett fantastiskt jobb i politiken, hon lägger ner mycket tid och det tar ork och kraft.

Vad har hon betytt dig personligen?

– När hon kom in i politiken i Dalarna träffade jag henne några gånger och det hon lyfte, som jag har tagit med mig, är synen på demokrati. Hon kallade det för en enda stor kompromiss. Det är aldrig svart eller vitt och det är också det som är demokratins styrka, säger Lotten Kluck och fortsätter:

– Hon är en även en förebild när det gäller genus – man kan göra precis vad man vill oavsett kön och bakgrund.

Hon är er viktigaste käring?

– Haha, ja det kommer hon fortfarande vara, även om hon säger nej till politiken framöver. Det är ett fint epitet och jag skulle tro att många vill ta över det. Men det är svårt att axla.

Läs mer: Ledarkrönika: Hon har kallats tant, högerspöke och Madame Kadaver