Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu kör Nubben mot 70

Elitspelare i hockey, skådespelare och nu tidningsman.
Det har alltid rört på sig runt Leksandslegendaren Lars "Nubben" Andersson som kör med full fart mot 70.

För bara några månader sedan firade Lars "Nubben" Andersson 20 år som pressvärd i Leksands isstadion Tegera Arena. Nu bräcker han själv detta med att fira 70-årsjubileum som sig själv. Något som innefattar ett brokigt, men inte så krokigt liv. Förutom legendar på ishockeyrinkarna kan "Nubben" om han så vill också sätta skådespelare på sitt visitkort.

– Jo, det stämmer. Under 1960-talet spelade jag under några år rollen som kurbitsmålaren i Himlaspelet. Det är sånt som är lite okänt, men replikerna jag hade sitter än i dag, berättar han.

Att han kom in i teatervärlden beror delvis på talang, delvis på att Himlaspelets författare Rune Lindström var god vän med familjen Andersson och såg en gryende aktör i den unge "Nubben".

– Jag spelade rollen under tre somrar och måste nog ha gjort det skapligt bra i alla fall för regissören Gösta Folke ville absolut att jag skulle söka in på Scenskolan.

Så blev det dock inte utan ishockeyn vann striden om "Nubbens" uppmärksamhet och under årens lopp har han förutom Leksand också representerat Djurgården och Örebro. Även en och annan landskamp har det hunnit bli. Men teatervärlden kan han fortfarande sakna av och till.

– Inte minst samkvämen efter föreställningarna där man fick umgås, spela och sjunga med sådana som Stig Järrel, Lauritz Falk, Rune Lindström och, till och med, Tage och Aina Erlander. Det är klart att man minns sådana saker med stor glädje.

Efter ishockeykarriären var "Nubben" drivande i skapandet av sommarhockeyskolor i förutom Leksand också Lysekil och Halmstad. Dessutom har, såklart, även Leksands Hockeygymnasium fått sig rejäla slängar av hans engagemang.

– Hockeyskolorna är en hjärtesak och det känns verkligen roligt att konstatera att de rullar på än i dag och att det är tusentals unga hockeyspelare som tagit den vägen.

Även om han lade skridskorna på hyllan under 70-talet så har "Nubben" dock aldrig släppt ishockeyn. I stället har man varit en nyckelfigur i arenan i Leksand där han fungerat som uppskattad pressvärd de senaste två decennierna.

Kanske är det också därför som det känns naturligt för honom att engagerar sig i tidningen Sportmagasinet som ges ut av bland andra Dalarnas Idrottsförbund och där "Nubben" ingår som en hörnsten i redaktionen.

– Arbetet med Sportmagasinet är kanon och har gett mig ett extra lyft. Tidningen är dessutom inte vinstdrivande utan pengarna vi får in delas ut till olika former av välgörenhet, bl a har Mora/Orsa Föräldraförening mot narkotika fått bidrag och totalt sett har vi delat ut mer än 200 000 kr. För mig känns det verkligen rätt och bra att kunna arbeta för sådana saker.

Nu fyller "Nubben" 70 år, men några planer på att trappa ned sina olika engagemang har han inte.

– Jag vill ha saker att göra och trivs med många järn i elden, dessutom har jag slutat med det där att bli äldre, det får andra hålla på med, avslutar han med ett skratt.