Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu kommer nästa HVDC-upphandlingar

Kina håller nu på att handla upp världens effektfullaste UHVDC-system på 8000 megawatt och snart kommer nästa avgörande i Nordsjön

Kan Kina själva sätta nya världsrekord inom ultrahögspänd likström, UHVDC, är frågan.

ABB i Ludvika har i högsta grad bidragit till det senaste världsrekordet på 7200 megawatt i Kina.

Det visar sig snart när man kan börja summera det kinesiska kraftnätsbolaget State Grid Corp of China, SGCC, val av leverantörer av utrustning till det nya UHVDC-projektet Hami -Zhengzhou.

Det nya UHVDC-projektet ska överföra den nya världsrekordseffekten 8000 megawatt i en 2210 kilometer lång linje som ska tas i drift 2014.

SGCC rapporterar att China Western Electric vunnit en andel i projektet på närmare 22 procent.

Under hösten väntas ytterligare kontrakt att fördelas i projektet.

ABB hoppas via sin teknologiöverföring till sina kinafabriker att vinna kontrakt på transformatorer och kondensatorer. Hur stor andel som ABB Sverige tar denna gång är mycket osäkert.

Förutom att Siemens kan tekniken så har Kinesiska tillverkare skaffat sig kunnandet. Och nu vill Alstom vara med.

För ett år sedan träffade Alstom ett samarbetsavtal med SGCC:s helägda bolag China Electric Power Equipment and Technology om gemensam utveckling av UHVDC-system i Kina.

Kina startade i somras bygget av tre nya UHVDC-linjer och har tillkännagett att de vill bygga två demonstrationsprojekt på 1100 kilovolt UHVDC.

Alstom tror för övrigt själva att de kommer att grusa ABB:s förhoppningar om att vinna nästa europeiska HVDC-upphandling, Dolwin3-projektet i tyska delen av Nordsjön som avgörs inom kort. ABB Ludvika-Karlskrona håller på med installationer av de två första Dolwin-projekten tillsammans med ett ordervärde på 1,7 miljarder dollar.