Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu kan öringen leka i Håjensån

Sommaren 2013 startade restaureringen av Håjensån, nordväst om naturreservatet och sjösystemet Malingarna i norra delen av Ludvika kommun.
Och under tisdagen och onsdagen har den avslutande etappen klarats av – utläggningen av lekgrus på de 21 noggrant utvalda lekplatserna i ån.

Annons

Det handlar om återställningen av den cirka 2,5 kilometer långa ån mellan sjön Håjen och Malingarna, som på 1800-talet med mycket svett, möda och dynamit rensades från stora klippblock för att kunna flotta timmer.

Konsekvensen av den visserligen mycket miljövänliga flottningen skedde dock på det naturliga öringsbeståndets bekostnad.

Hur mycket pengar dåtidens skogsbolag satsade på att få en flottningsbar åfåra är okänt.

Kostnaden för att Håjensån ska återfå sin naturliga funktion har dock beräknats bli någonstans mellan en halv miljon och 600 000 kronor.

Det kan synas som ett ansenligt belopp för ett enskilt projekt. Men med tanke på den långa tid som naturen påtvingats skogsindustrins intressen kanske kostnaden ändå inte är stor.

När klippblocken lyftes tillbaka i ån användes en rejäl grävskopa.

Och nu när det var dags att köra ut runt 220 ton grus i en grovlek som anses vara passande för öringens leklust (15-50 millimeter) anlitades ett helikopterföretag från Jämtland.

– I Dalarna är det första gången vi använder helikopter i det här sammanhanget. Vi får se det här som ett test, säger länsstyrelsens fiskerikonsulent Håkan Danielsson.

Att få ut gruset på något annat sätt har bedömts som mycket svårt. Skogsterrängen längs ån är oländig.

– Det hade inte gått att få ut gruset på annat sätt än med en helikopter, fortsätter Håkan Danielsson.

Oddsen för att öringen ska lockas till lekplatserna i ån bedöms som goda.

Håkan Danielsson nämner ett liknande projekt uppe i Strömsund, Jämtland, förra året då öringen simmade mellan fötterna på personalen innan ens jobbet var klart.

– Så fisken kommer nog i gång ganska snart här också. Öringens lekperiod är dessutom under september-oktober.

Fiskevårdsområdesföreningens sekreterare, Johan Skoog, är nöjd över att projektet är i hamn.

– Det enda vi behöver göra framöver om något år är att underhålla lekplatserna. Det är inte säkert det behövs men det kan bli så att gruset slammar igen, och då ha vi specialredskap för att "lufta" grusbäddarna.

– Men i övrigt kan vi nu anse att Håjensån är återställd.