Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu kan du besöka årets Vårsalong i Mora

Efter några intensiva dagar har årets enmansjury lyckats ge liv till årets Vårsalong.
– Det blev ändå en behaglig helhet till slut, berättar Daniel Torarp, arkitekten bakom salongen en trappa upp i kulturhuset.
Och
en trappa ned kunde man se Rebecca Farhangs utställning
.

Vårsalongen i Mora är ett återkommande konstevenemang som vänder sig till professionella utövare samt amatörer bosatta i de norra delarna av Dalarna. Allt som allt har 27 personer bidragit med konst. Den yngsta konstnären var 15 år och den äldsta över 70.

Daniel Torarp, konstnär från Stockholm, var årets enmansjury. Han hade antagit uppdraget att utifrån de omkring 80 konstverken som lämnats in forma en helhet som i en månads tid ska finnas en trappa upp i kulturhuset.

– Jag har försökt välja ut verk som passar tillsammans tematiskt, bildmässigt och uttrycksmässigt, berättar Daniel, och fortsätter:

– Det framgick tidigt att vi hade en dystopisk sida med mörka inslag om vart samhället är på väg, sedan en mer naturromantisk del, och till sist rent drömska bidrag med personliga önskemål om framtiden. Det var tre stråk som jag tycker att jag lyckades få ihop till en helhet.

Läs också: Förra året fann du en Vårsalong utan trösklar

Daniel anser att verken pratar med varandra trots att de skiljer sig i uttryck. Han finner en harmoni i utställningen fastän konstuttrycken är många. Bland de verk som lämnats in fanns skulpturer, foto, teckningar, tovat, keramik, plåt och papper. Bland dessa alster valde Daniel Torarp ut omkring 20 skapelser som ska frambringa en berättelse i rummet.

– Det finns en smittande entusiasm i alla verken, betonar Daniel Torarp.

Utställningen kompletteras med en dokumentärfilm om det så kallade Venusprojektet. Det är en futuristisk plan över hur vi skulle kunna forma samhället med framtidsarkitektur och hur man kan fördela världens resurser.

– Det är en dröm om hur man skulle kunna göra i stället för att ha det samhället som vi har i dag. Jag tyckte den passade väldigt bra rent tematiskt med bilderna och verken vi har fått in.

Du kan se filmen från en massagestol som nu är en del av konstutställningen. Daniel påpekar att stolen påminner om förarplatsen i ett rymdskepp:

– Det blir lite futuristiskt det med, flinar han.

Läs också: Vårsalongen 2014 innehöll metalliska vibbar

Han ångrar inte att han ställde upp som jury till Vårsalongen. Nu hoppas han att folk också besöker utställningen:

– Det är viktigt att komma hit till kulturhuset och ser vad bygdens konstnärer har för sig. Se vilken bredd och vilka olika stilar det finns representerade här. Man kanske rentutav blir inspirerad.

Har du blivit inspirerad?

– Ja, faktiskt. Det finns några verk här som jag ser och tänker: ”Så kan man göra, det hade jag inte tänkt på”. Det ska jag åka hem och prova, avslutar Daniel Torarp.

Läs också: Rebecca Farhang blev fjolårets favorit och fick en soloutställning en trappa ned