Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu hoppar Hjelm av chefsjobbet

Han skulle jobba kvar till i sommar, då pensionering var planerad.
Men efter att ha fråntagits det ekonomiska ansvaret för äldreomsorgen har nu Anders Hjelm funnit arbetssituationen så omöjlig att han slutar som förvaltningschef redan 1 februari.

Under måndagen informerade han omsorgsnämndens ordförande Monica Forsgren (S) sitt beslut och uppsägningen är nu inlämnad.
– Efter det som hände har jag känt att det inte har fungerat vare sig för mig eller för verksamheten att fortsätta jobba på det här viset, säger Anders Hjelm.
Han tillägger:
– Jobbet är inte roligt längre och ingen verkar veta vad som ska hända. Ekonomin har ju heller inte blivit bättre sedan jag blev av med ansvaret för den.
Han upplever att såväl han som de olika enhetscheferna inom äldreomsorgen har hamnat i kläm under den turbulenta hösten, sedan kommunledningen önskat få stopp på det ekonomiska läckaget till följd av stort vikarieintag.
– Jag tycker inte att man tar oss på allvar när vi träffas på olika möten, utan tvivlar på att professionen har rätt i sina bedömningar av de behov som finns. Då är det lika bra att jag slutar och att en ny förvaltningschef kan rekryteras, så att det förhoppningsvis blir ordning.
Kan man tolka dina uttalanden som att du tycker att den politiska ledningen i kommunen inte är tillräckligt tydlig i sitt agerande?
– Ja, det kan man väl säga. Det gör att verksamheten i förvaltningen inte fungerar bra och då blir det jobbigt för enhetscheferna.
Anders Hjelm fyller 61 år i slutet av januari och väljer då att bli pensionär.
– Jag ser inget konstigt i det. När det nu har blivit som det har blivit väljer jag att kliva av redan 1 februari i stället för, som planerat, i sommar.
Monica Forsgren (S), ordförande för omsorgsnämnden, beklagar Hjelms avhopp.
– Det är tråkigt att Anders väljer att sluta sin anställning redan i februari, säger hon.
Han säger sig uppleva en otydlighet från den politiska ledningen. Vad är din kommentar till det?
– Det är ju hans upplevelse och jag har ingen speciell kommentar till det.
Kom det som en överraskning att Hjelm sa upp sig?
– Ja, det gjorde det. Jag trodde han skulle bli kvar till sommaren.
Påbörjar ni nu omgående rekrytering av en ny förvaltningschef?
– Ja, det kommer absolut att påbörjas så fort som möjligt.
Snart slutar ju också äldreomsorgschefen (Gun Andersson). Läggs det tjänsteansvaret på den nya förvaltningschefen?
– Det är inte riktigt bestämt än. Vi i nämnden ska träffas nästa vecka och diskutera det.