Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu har succétrenden kommit till Dalarna – här är oväntade semlan

Semmelwrap, semmeltårta, karlsbadersemla och vaniljsemla. Nu för tiden finns det många varianter på det klassiska bakverket, och nu kommer ännu en nyhet, nämligen prinsess-semlan.

Det var Thimons konditori och bageri i Nässjö som var först ut med prinsess-semlan, som genast blev en succé på sociala medier. Och nu har Vansbro konditori hakat på trenden. På fredagen hade de premiär för prinsess-semlan.

– Det verkar vara nya grejen för i år, konstaterar Viktor Liljeqvist, konditor på Vansbro konditori.

Prinsess-semlan på Vansbro konditori består av en vanlig semmelbulle som är fylld med bådaemandelfyllning och vaniljkräm. Sedan toppas den med grädde och marsipan. Och dagens prinsess-semlor sålde slut.

– Vi har fått göra några fler under dagen, berättar Viktor Liljeqvist. Det är många marsipanälskare som tycker om dem och tycker att det är en rolig blandning.

Vad tycker du själv om den?

– Den är ju väldigt söt, men de som tycker om marsipan tycker nog att den är god.

Sedan den 2 januari har det funnits semlor till försäljning på Vansbro konditori. Man gör förutom den klassiska semlan även vaniljsemlor, karlsbadersemlor, wienersemlor och semmelwraps, och också en Vasaloppssemla till Vasaloppet.

Viktor Liljeqvist menar ändå att det är den klassiska semlan som går bäst. Men man kommer ändå fortsätta med prinsess-semlan på Vansbro konditori.

– Det gick ju bra nu så vi kommer fortsätta köra den så länge det går.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android