Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu har släkten Tegnér fått en egen bok

Det fanns en tid när endast adeln och överklassen hade förmånen att få figurera i böcker.
Men nu kan även släkten Tegnér i Älvdalen sälla sig till familjer vars släkthistoria finns på pränt.

– Nu när man är klar känns det väldigt skönt, och boken blev så fin, säger Pell Lena Norin, en av de tiotal författarna till boken Uvo garda, vars namn betyder ovanför gårdarna.

När det var dags för boksläpp för den nyskrivna boken var man också, passande nog, på Tegnérsgården som boken är döpt efter. Uvo garda var den vedertagna termen man använda i Östäng när man talade om deras släktgård.

Arbetet med boken började egentligen med en förfrågan. Lars-Johan Tegnér, son till Bosse Tegnér, bad de äldre i släkten att titta i fotoalbum och skriva ned vilka som förekom på bilderna.

– Vi träffades då i mars 2012 och pratade om korten och gårdarna, säger Pell Birgitta Andersson.

Och där växte planen fram om att skriva en hel bok om släkten. Genom intervjuer med gamla Östängsbor har de fått inblickar i hur livet var för deras släkt för hundra år sedan och framåt. Det som bara skulle vara anteckningar till gamla bilder, var på väg att bli en bok på 100 sidor.

– Men i slutändan blev det 219 sidor. Vi trodde vi skulle bli klara hösten 2012, men det tog två år i stället för några månader, säger Pell Lena Norin.

Arbetet var väldigt kul, berättar hon. Men det kunde också bli tröttsamt. Ibland vände man ryggen åt boken under längre perioder.

– Men sedan längtar man tillbaka, betonar Pell Birgitta Andersson.

Driftkraften bakom att skriva boken var att säkra deras historia för kommande generationer.

– Jag minns när jag själv var ung, säger Bosse Tegnér och fortsätter:

– Man var inte intresserad av släkten och frågade inget. Men när man blir äldre växer också intresset fram. Men rätt var det är så finns det ingen att fråga längre.

Boken kanske inte kan svara på tal. Men för den som är intresserad kommer den åtminstone föreviga släkthistorien genom bilder och berättelser.