Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu har Skutan lämnat Leksand

Strax efter klockan 10 på fredagsförmiddagen lämnade Skutan kajen i Leksand.
Bogserbåten Baxi bistod med fart och styrhjälp.

Rättvik blev på fredagseftermiddagen en attraktion rikare. Restaurangbåten Skutan anlände med bogserbåt till Rättviken och Helsingland.

– Det känns både och, säger Björn Hagström som drivit restaurangbåten vid Kajen i Leksand det senaste året.

Det tog runt fyra timmar för bogserbåten Baxi och ångbåten M/S Göran att med gemensamma krafter sjövägen förflytta Skutan från Leksand till nyvunna hemorten Rättvik. Till att börja med tar Skutan plats vid Helsingland. När vattenståndet tillåter flyttas den en bit in i Enån vid Enåstugan.

– Nu är det mesta klart, säger Björn Hagström.

Arrendeavtalet är klart och bygglovsansökan inskickad. Lägg därtill en muntlig överenskommelse med Rättviks kommun.

– Vi räknar med att köra i gång 1 juni. Det blir ungefär samma upplägg som i Leksand.
Meningen är att kaféverksamhet vid Enåstugan ska kompletteras med kvällsrestaurang på Skutan. Allt ska drivas som en enhet under tiden juni-augusti. Hur det blir med öppettiderna för Skutan är lite osäkert i dagsläget men Björn Hagström inriktar sig på att hålla öppet lite längre på kvällarna vid Tisdagskul och under helgerna.

Hagström menar att satsningen vid Kajen blev en besvikelse. Försenat öppnande och restaurangverksamheten fick senare en del kritik. Dessutom kostade det en hel del att bygga om båten. När sedan sommaren regnade bort så ställdes man inför ultimatum att sälja eller flytta verksamheten. Ekonomin var liksom inte på topp.

– Vi tittade på allt. Vi hade säkert tio olika spår.

Nu blir det Rättvik för Skutan. Björn Hagström känner inget vemod att lämna Leksand. Tvärtom, Rättviks kommun har ställt upp på bästa sätt.

Nu ligger Skutan tryggt vid Helsingland i väntan på att flyttas till den permanenta platsen vid Enåstugan.

– Nu har vi ett halvår att dona och fixa, avslutar Björn Hagström.